Bozanić: Što nam strah od branitelja govori o stvarnoj moći postojećih struktura?

Piše: Hina

 

Bozanić: Što nam strah od branitelja govori o stvarnoj moći postojećih struktura?

Foto: Hina

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je na svečanoj uskrsnoj misi u zagrebačkoj prvostolnici istaknuo kako su protivnici kršćanstva desetljećima pokušavali zatrti i sam spomen imena kardinala Alojzija Stepinca, ali nitko i ništa Crkvu nije moglo i ne može zaustaviti na putu prema svetačkom naslovu blaženog Alojzija, kojim ga je Bog ovjenčao.

“Povijest nas uči da svaki put kada nekome same ideje kršćana postanu smrtni neprijatelji, prava je istina da se progonitelji zapravo boje nositelja tih poruka – u kojima se krije daleko veća snaga, nego što se to javno nastoji prikazati”, rekao je kardinal.

Povijesno gledano, dodao je, ne trebamo ići dalje od našega blaženog kardinala Alojzija Stepinca, “čiji sveti grob čuva ova zagrebačka katedrala”.

 

Kardinal Bozanić naglasio je kako Mudrost danas govori i ovo: ne znači li sustavno ponižavanje žrtve hrvatskih branitelja i poigravanja s njima, u zadnje vrijeme po starim već viđenim metodama, zapravo činjenicu da se u njima krije nesaglediv potencijal za izlazak naše Domovine iz krize u koju je dovedena?

“Što nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?”, upitao je nadbiskup Bozanić,

 

Ne pokazuje li, za razvijeni svijet nepojmljiva nesnošljivost prema zagovarateljima biblijskih vrednota u sveučilišnom životu, zapravo da su više od dva desetljeća nakon izborene slobode, stasale generacije sveučilištaraca koje te vrednote ne samo da priželjkuju, nego da ih i žive?, upitao je Bozanić

Istaknuo je kako to redovito doživljava u susretu sa studentima te podsjetio kako je dovoljno samo pohoditi naše crkve i crkvena okupljanja i susresti mlade vjernike, i srednjoškolce i studente, koji žive prijateljstvo s Isusom Uskrslim i zajedništvo Crkve.

“Tolika količina nasrtaja na nosioce kršćanskih vrednota, ne samo kada je u pitanju vjerski odgoj, nego i odgoj uopće, kada je riječ o zaštiti braka između muškarca i žene, kada je riječ o obitelji – ne otkriva li nam da Hrvatska i dalje snagom svojih vjernika svjedoči svoju pripadnost Crkvi Katoličkoj”, ocijenio je.

“Nad sudbinom djece nećemo plakati, nego ćemo ih odgajati za neprolazne vrednote!”

Naglasio je kako je velika snaga okupljenih u Stepinčevoj katedrali koji gledaju u nebeske vrijednosti, kao i snaga koja se krije u cjelokupnom vjerničkom narodu?

Ta snaga, ističe Bozanić, koja proizlazi iz vjere u Uskrsloga, danas svima onima koji svojim dirigiranim postupcima žele hrvatskoga čovjeka i Domovinu odgurati na neki drugi put koji vodi u ponor – poručuje: “ne, propasti nećemo, nego ćemo radom opstati! Ne, nad sudbinom djece nećemo plakati, nego ćemo ih odgajati za neprolazne vrednote! Ne, manipulaciju sijačima nemira nećemo dopustiti, nego ćemo pokazati što mirotvorci mogu učiniti za Domovinu! Ne, Domovinu nitko neće uništiti, nego ćemo je izgraditi još ljepšu i plemenitiju! Ne, odreći se obitelji nećemo, nego ćemo je još čvršće uzidati u temelje hrvatskog društva!”

“Na Uskrs ova Crkva i njezini vjernici poručuju: Ne, umrijeti ne želimo, nego živjeti!” – naglasio je u propovijedi kardinal Bozanić.

Također je ocijenio kako se često suvremeni život pretvara u utrku bez cilja te podsjetio na riječi sv. Pavla: Za onim gore težite, ne za zemaljskim!.

Osvrnuvši se na današnje poruke iz Evanđelja rekao je kako nema toga što bi nas smjelo zaustavljati na putu do Krista te kako nema te sile koja bi mogla biti jača od kršćaninove odluke da prione uz vrednote proizišle iz vjere u Kristovo uskrsnuće. Upozorio je i na lažno spasenje koje se krije u zemaljskom životu.

“Zlo je odlučilo od zemlje napraviti plesni podij i davati takav zaglušujući ritam od kojega čovjek podrhtava, pada, posrće, oglušuje”, rekao je dodavši kako je odgovor Uskrsa takvim ponudama Zloga: Dosta, i još jednom, dosta!

Zagrebački nadbiskup predvodio je uskrsno misno slavlje u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D’Erricom, a propovijed je započeo pozdravom Hvaljen Isus i Marija!

“U tom pozdravu, po tom pokliku hrvatski se vjernici prepoznaju kao svoji”, ocijenio je kardinal dodavši kako se u njemu događa susret vjerničkoga naroda s Isusom živim, Uskrslim te njegovom i našom Majkom Marijom.

Kardinal Bozanić pozvao je vjernike da danas zagledani u Isusa Uskrsloga, pokušaju bolje spoznati kakav je Božji plan s njima osobno i vjerničkim narodom.”

Podsjetio je i na papu Ivana Pavla II. koji će zajedno s papom Ivanom XXIII. u nedjelju biti kanoniziran. “On je papa kojemu je Uskrs bio cilj, kojemu je Uskrs bio i oproštaj”, rekao je, podsjetivši kako je Ivan Pavao II. bio vjerodostojan Kristov svjedok od prvog trenutka papinske službe.

Napomenuo je i kako je Ivan Pavao II. svoju neskrivenu blizinu prema hrvatskim ljudima očitovao u čak tri pastirska pohoda Hrvatskoj. U presudnim vremenima učinio je puno za našu nacionalnu samostalnost i međunarodno priznanje te zato, kako je rekao, postao nam je više od prijatelja.

“On je papa hrvatske nade”, rekao je kardinal Bozanić.

Svečane uskrsne mise u Vukovaru

Svečanim uskrsnim misama i liturgijama služenim u svim katoličkim crkvama i pravoslavnim hramovima u Vukovaru, vjernici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti u tome gradu obilježili su danas taj najveći kršćanski blagdan.
Velik broj vjernika okupio se uskrsnim misama u vukovarskim katoličkim crkvama sv. Filipa i Jakova i Blažene Djevice Marije Kraljice Mučenika te Gospe Fatimske u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Na području vukovarske pravoslavne parohije, uskrsne liturgije također pred velikim brojem vjernika služene su u Parohijskom domu u središtu Vukovara, te hramu Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi.

Uskrsne mise i liturgije služene su i u svim ostalim katoličkim crkvama i pravoslavnim hramovima na području Vukovarsko-srijemske županije.

Tradicionalno, nakon bogoslužja, vjernici i katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti blagdan Uskrsa proslavljaju u krugu obitelji te posjetama rodbini.

Uskrsna misa u Zadru: “13 stoljeća katolička vjera uspješno stvarala kulturu”

Na blagdan Uskrsa misno slavlje u katedrali svete Stošije u Zadru predvodio je nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), mons. Želimir Puljić, istaknuvši kako je 13 stoljeća katolička vjera uspješno stvarala kulturu u ovome gradu, na koju smo ponosni.

U propovijedi mons. Puljić je rekao da Kristovo uskrsnuće nije samo predmet povijesne autentičnosti, već je ono predmet vjere, jer nadilazi ljudske moći.

“Ono je zahvat samoga Boga u ljudsku stvarnost, prijelaz iz stanja smrti u drugi život. Uskrsli Krist je zato nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskoga mraka i tame”, rekao je nadbiskup Puljić.

Dodao je kako se već punih 13 stoljeća ovim pitomim podnebljem “Jadere Christiane” čuje hrvatska uskrsna pjesma “Kraljice neba, raduj se!”.

“Mogao bih ponoviti Petrove riječi – ‘Vi znate’. Znamo što se sve događalo kroz povijest, kakve vojske su ovdje prolazile samo da se vjera zatre. Očevi naši nisu se dali pokolebati i ostali su vjerni Kristu”, rekao je mons. Puljić, te istaknuo kako nije bilo lako ni pod turskim polumjesecom u 15. i 16. stoljeću, kao ni pod zvijezdom petokrakom u 20. stoljeću.

“Trinaest stoljeća katolička vjera uspješno je stvarala kulturu u ovome gradu na koju smo ponosni i od koje i danas živimo. I danas nakon toliko godina Crkva propovijeda istu radosnu vijest: Uskrsnuo je aleluja! I to je zalog našoj sigurnosti i vjere”, poručio je nadbiskup Puljić.

Čestitao je blagdan Uskrsa svim vjernicima, te kršćanima pravoslavne vjeroispovijesti i turistima, a posebno mladima, riječima: “Uskrsnuo je Gospodin, doista, aleluja!”

Mons. Barišić: Potrebno nam je moralno uskrsnuće

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić služio je svečanu uskrsnu misu u splitskoj katedrali sv. Dujma ispunjenoj brojnim vjernicima, među kojima i stranim turistima, te poručio kako nam je još više od ekonomskog oporavka potrebno moralno uskrsnuće.

Hrvatsko je društvo usporedio s Galilejom, rekavši da je i današnji život često obilježen materijalnim brigama i nevoljama kako povezati kraj s krajem, kako preživjeti u vrijeme duboke gospodarske krize, nezaposlenosti, sveopće nesigurnosti i porasta siromašnih. “Sve to traje godinama i još se ne vidi izlaz iz negativnog ozračja, pesimizma, malodušnosti i beznađa u koje smo zapali. More ljudskih patnja ima mnogo lica i naličja. Tu su i one vapijuće nepravde koje nastaju iz poremećene ljestvice vrednota kada pojedinci i razne skupine zbog oholosti i sebičnosti ne gledaju na dobro drugih nego samo na vlastite probitke”, kazao je nadbiskup Barišić.

Poručio je kako se život ne iscrpljuje samo u onome što možemo vidjeti, mjeriti ili novcem platiti već da nam je više od ekonomskog oporavka, danas potrebno moralno uskrsnuće, da bismo mogli reanimirati našu zamrlu dušu. Čestitao je Uskrs i pravoslavnim vjernicima koji ove godine najveći kršćanski blagdan slave istoga dana kao i katolici. Na engleskom jeziku Uskrs je čestitao i brojnim turistima koji su misno slavlje pratili u splitskoj katedrali.

Uskrsno misno slavlje u riječkoj katedrali

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi na središnjem uskršnjem misnom slavlju u riječkoj katedrali Svetoga Vida istaknuo je kako je najbolja poruka Kristova uskrsnuća da s njim možemo nadvladati svaku vrstu smrti – moralnu, društvenu i fizičku.
Nadbiskup Devčić u propovijedi je kazao da je Bog po Isusu dao pobjedu nad smrću.

Isus je itekako bio svjestan strahote fizičke smrti te tjeskobe vezane uz nju, no on se potpuno predao u Božje ruke nadajući se kako Bog zna što je najbolje za njega, naglasio je riječki nadbiskup. Isus je takvu vjeru želio prenijeti na svih nas, dodao je. Svečane uskršnje mise slavljene su i u Trsatskom svetištu te kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske.

Četiri evanđeoske crkve koje djeluju u Rijeci imale su zajedničko bogoslužje u dvorani Transadrije a vjernici pravoslavne vjeroispovijesti slavili su mise danas u riječkim hramovima Svetoga Georgija i Svetoga Nikole.

“Hrvatsko društvo prolazi kroz agoniju moralne i posljedično, gospodarske krize”

Predvodeći uskrsno misno slavlje u đakovačkoj katedrali, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić rekao je kako hrvatsko društvo prolazi kroz agoniju teške prije svega moralne, a onda posljedično i gospodarske krize, no vjera u Uskrsnuće uvijek iznova pobjeđuje u nama strah, sebičnost, otuđenje. Raspeti Isus Nazarećanin je uskrsnuo. Svetkovina njegova Uskrsnuća nam poručuje da je smrt pobijeđena. Zadnja riječ o ljudskom životu nije zato na groblju. Bog ne dopušta da propadne čovjek, jer on je stvorenje njegove ljubavi, rekao je u propovijedi nadbiskup Hranić, dodavši da za Božju ljubav ne vrijede bilo kakve granice: povijesne, nacionalne, vremenske.

Podsjetio je kako se pred čovjekom postavlja pitanje – ima li ljudski život smisla kada sve ionako završava grobnim humkom, a tim pitanjem Hranić se dotaknuo i našeg aktualnog trenutka i negativnih pojava u hrvatskome društvu.

Imaju li smisla zlopaćenje studijem i radom ako su od našeg nastojanja, sposobnosti i znanja korisniji stranačka pripadnost, zaleđe, veza i novac? Ima li smisla biti čestit, marljiv, dobar i stručan ako se kroz život bolje prolazi i lakše ide prečacem, podmazivanjem, mitom i vezom, zapitao je nadbiskup Hranić.

No, istaknuo je kako Uskrs uvijek iznova pobjeđuje u čovjeku strah, sebičnost, otuđenje i čini nas spremnima za rizik ljubavi i slobode.

Blagdanski nas dani ne oslobađaju od ozbiljnih pitanja i problema s kojima se suočavamo kao pojedinci, obitelji, građani hrvatskoga društva, te Slavonije kao najsiromašnije hrvatske regije, a koje prolazi kroz agoniju teške prije svega moralne, a onda posljedično i gospodarske krize, naglasio je mons. Hranić.

Dodao je kako je Uskrs izvor snage i ustrajnosti na Isusovu putu, a vjera u Uskrsnuće je temelj radosti, koja je istinska i snažna i kadra biti svjetlo i u najgušćoj tami.

Bez te vjere čovjek ostaje rob ljudske i zemaljske logike te nema hrabrosti za iskorak iz nje. Bez vjere u Uskrsnuće nema hrabrosti za ljubav bez računice, za čestitost koja je uvijek teži i zahtjevniji put, kazao je.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s