SKANDALOZNO: HRT više potroši na vjerski nego na obrazovni znanstveni program

Jutarnji list

  • Goran Radman

     

    Goran Mehkek/CROPIX

Autor: Jutarnji list

HRVATSKI TV KONKORDAT

Gledateljima HTV-a svakog tjedna na raspolaganju je od 230 do 300 minuta ( četiri do pet sati) vjerskog programa.

ShareSvakog nedjeljnog prijepodneva i za većih vjerskih blagdana gledatelji HTV-a mogu pratiti izravni prijenos mise, pet specijaliziranih vjerskih emisija tjedno, 22 dokumentarca s vjerskom tematikom godišnje i izravne prijenose ređenja biskupa.

Velika produkcija

Osim u specijaliziranim vjerskim emisijama, a aktivnostima Katoličke crkve i njezinih velikodostojnika, te o aktivnostima ostalih manjinskih crkava u Hrvatskoj, gledatelji mogu doznati i u informativnom programu HTV-a u emisijama iz kulture, dokumentarnim i drugim emisijama. Ravnatelj HRT-a ne može imenovati urednike vjerskog programa na HTV-u i Hrvatskom radiju bez suglasnosti Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Katolički biskupi jedni su u Hrvatskoj izborili pravo da i formalno utječu na imenovanje urednika na najutjecajnijoj javnoj medijskoj kući.

Troškovi za program

Od 2000. do kraja 2013. HTV je, prema podacima koje smo dobili od glasnogovornice te medijske kuće Dorotee Lazanin Jelenc, na proizvodnju specijaliziranih vjerskih emisija potrošio 34, 3 milijuna kuna. No taj iznos je i veći pribroji li mu se trošak proizvodnje vjerskih emisija na Hrvatskom radiju. Tijekom 2004. javna je televizija više novca potrošila na proizvodnju vjerskog programa nego na proizvodnju znanstveno – obrazovnog programa: na vjerske emisije HTV je te godine utrošila 2,979.941 kuna dok je za proizvodnju znanstveno – obrazovnog programa utrošila 2,893.065 kuna, 87.000 manje nego na vjerski. Nešto slično dogodilo se i 2012. kad je u proizvodnju vjerskog programa HTV uložila 1,674.051 kunu, a u znanstveno – obrazovni1,334.596. kuna, tj 339.455 kuna manje nego u vjerski program. U ostalim godinama od 2000. do 2014 godine, taj omjer je bio u korist znanstveno obrazovnog programa što je logično ako se ima na umu da je primarna zadaća javnog medija u sekularnoj državi informiranje i obrazovanje gledatelja, a ne obavljanje vjerske zadaće.

Utjecaj crkve i biskupa

Odredba koja HBK-u omogućava izravan utjecaj na imenovanje uredničkog kadra na HRT-u po mnogim pravnim mišljenjima suprotna je Zakonu o medijima i Zakonu o HRT-u Član aktualnog programskog vijeća HRT-a, umirovljeni diplomat i sociolog religije Ivica Maštruko: “Ta je odredba posve neprihvatljiva, suprotna važećim medijskim zakonima i praksi ostalih javnih televizija u Europi. To bi bilo isto kao da ravnatelj HRT-a pri imenovanju urednika poljoprivredne emisije traži suglasnost ministra poljoprivrede, ili da za urednika sportskog programa mora dobiti suglasnost ministra sporta”, kaže Maštruko.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s