Vjernici o obitelji imaju različito mišljenje od onoga što kaže Crkva

Večernji list

Autor:
Silvije Tomašević/VLM

Istraživanje među katolicima u Europi, Aziji, Africi, Južnoj Americi i SAD-u otkrilo da su vjernici protiv službene crkvene doktrine i stavova o mnogim pitanjima, poput pobačaja, rastave braka, kontracepcije… Rezultati bi trebali zabrinuti Vatikan – pišu talijanski mediji

Katolički vjernici imaju drugačije mišljenje od nauka Crkve o obitelji, odnosno o pobačaju, rastavi, kontracepciji. Vjernici su protiv službene crkvene doktrine, zaključuje talijanski list Repubblica na osnovu rezultata istraživanja provedenog u katoličkim zemljama Europe, Azije, Afrike, Južne Amerike i u SAD-u. I imaju suprotno mišljenje od crkvenog nauka ne samo u pitanjima vezanima za obitelj, već i glede celibata i zaređivanja žena za svećenike.

 

 

Istraživanje je provela međunarodna ustanova za ispitivanje javnog mnijenja Bendixen&Amandi (koja je svoje usluge pružala Ujedinjenim narodima, Svjetskoj banci, Bijeloj kući…) po narudžbi glavne televizijske postaje SAD-a na španjolskom jeziku, Univision News. Rezultat koji pokazuje kako vjernici imaju suprotno mišljenje od temeljnog crkvenog nauka trebali bi zabrinuti Vatikan, drži list Repubblica.  Zapravo samo u jednom pitanju su u suglasju sa Crkvom, odnosno protive se, osim u SAD-u i Španjolskoj, brakovima gej osoba.

 

Istraživanje ustanove B&A potvrdilo je i veliku privrženost papi Franji, odnosno čak 80 posto ispitanih podupire Jorgea Marija Bergoglija izabranog za papu prije gotovo godinu dana, na konklavi 13. ožujka  2013. Rejting pape Franje je visok, a samo 5% ispitanih izražava nezadovoljstvo njegovim djelovanjem.

 

U prosincu prošle godine papa Franjo je uputio upitnik svim biskupijama svijeta vezan uz obitelj, a odgovori na koji bi trebali biti temeljom izvanrednog skupa biskupske sinode u listopadu ove godine. Prema pisanju katoličke novinske agencije Sir (Servizio Informazione Religiosa) odgovori na pitanja o stanju obitelji u pojedinim državama, o homoseksualnosti, rastavi braka itd. pokazuju „otvoreniju Crkvu“ od one kakvom ju vidi Vatikan. Spominje se kako je belgijska crkva posebno otvorena prema homoseksualcima i rastavljenim osobama, a njemačka drži kako je crkveno držanje prema tim osobama čak „diskriminantno, neopravdano i okrutno“.

 

Istraživanje je provedeno u 12 zemalja Afrike, Azije, Južne i Sjeverne Amerike i Europe među 12.000 vjernika. Za Europsu su bile izabrane Francuska, Španjolska, Poljska i Italija.
List Repubblica prenosi odgovore koje su dali talijanski vjernici. Na pitanje kako ocjenjujete rad pape Franje čak 74% je odgovorio „izvrsno“, a 25% „dobro“, dok je samo 1% odgovorio „osrednje“, a 0% „loše“.

 

Na pitanje jeste li za crkvenu politiku prema kojoj rastavljena i ponovno oženjena osobe ne smije primiti pričest, čak 79% ispitanih se protivi takvu crkevnu držanju, a samo 16% ga podržava. Na pitanje trebaju li se i svećeniti ženiti, čak 57% talijanskih vjernika odgovara „da“, a samo 38% „ne“. Čak 59% ispitanih je za zaređivanje žena u svećenike, a 35% se protivi ženama svećenicama. Glede pobačaja 68% ispitanih drži kako treba biti dozvoljen u određenim slučajevima ako je, na primjer, život trudnice ugrožen, njih 15% drži kako bi pobačaj trebao biti dopušten u svim slučajevima, dakle bez nekog ograničenja, a samo 13% se protivi zakonu kojim se dopušta pobačaj. Upotrebu kontracepcije podupire čak 84% ispitanih, a samo ih je 12% protiv. Talijanski vjernici se protive homoseksualnim brakovima, njih 66% je protiv, a samo 30% je za brakove gay osoba.

 

Tko su bile ispitane osobe u Italiji? Njih 65% izjavljuje kako jednom tjedno ili najmanje dva puta mjesečno odlazi na mise, a 34% ih izjavljuje kako odlaze u crkve samo na Božić.
Istraživanje je naručila tv-postaja Univision News, a u partnershipstvu s tri dnevnika, Washington Post, El Pais i Repubblica, koji ga danas objavljuje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s