UN zatražio od Vatikana da iz svojih redova odmah izbaci svećenike pedofile!

Index.hr

Piše: E.M

UJEDINJENI NARODI osudili su stav Vatikana prema homoseksualnosti, kontracepciji i pobačaju te usvajanju politike koja je omogućila svećenicima da seksualno zlostavljaju tisuće djece, piše BBC.

UN je zatražio od Vatikana da odmah ukloni iz službe sve svećenike koji su poznati kao pedofili ili za to postoji sumnja.

Vatikan je osnovao povjerenstvo za borbu protiv zlostavljanja u Crkvi, a u UN-ovom izvješću koje je objavio Odbor za prava djeteta traži se od Svete stolice dopuštenje za pristup datotekama o pripadnicima klera koji su sakrili svoje zločine, kako bi utvrdili njihovu odgovornost.

Vatikan je u prosincu odbio zahtjev UN-a za predaju podataka o zlostavljanjima.

Podsjećamo, Sveta Stolica je prošli mjesec prvi put pred UN-ovim Odborom za prava djeteta u Ženevi objasnila kakve je mjere poduzimala u borbi protiv pedofilije u vlastitim redovima, no odlučno je zanijekala ometanje sudske istrage o pedofilskim zločinima svećenika diljem svijeta.

Udruge za zaštitu žrtava smatraju da Vatikan ne pokazuje dovoljno transparentnosti niti čini dovoljno da bi se zlostavljači doveli pred građanske sudove, a članovi SNAP-a misle da bi Crkva trebala zajamčiti da svećenici počinitelji seksualnog nasilja budu i kazneno gonjeni. Službeni Vatikan otkrio je da je za vrijeme pontifikata pape Benedikta XVI., nakon brojnih dojava o seksualnom zlostavljanju djece, iz svećeničke službe bilo otpušteno oko 400 svećenika.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s