Je li Linićev porez atak na katoličko društvo?

Najava oporezivanja i potpuna kontrola financijskog djelovanja crkvi, posebno Katoličke crkve, uzburkala je kler kao i njihove zagovornike. Postoji očito namjerno dezinformiranje građana iz interesnih razloga. Na primjer, iz izjave ekonomista Ljube Jurčića da crkva nije profitna udruga ili trgovačko društvo vidljiva je predizborna retorika. I katolički crkveni kler nas uvjerava da nije pravna osoba i profitna organizacija. Trebamo li se igrati skrivača? Naravno da ne! Svjedoci smo svakodnevnih malverzacija s osnivanjem raznih d.o.o. tvrtki i ulaganjem velikih suma novca u razne transakcije pod vodstvom biskupa.

Katolička crkva osigurala si je posebnim ugovorom o gospodarskim pitanjima nesmetan rad u svim segmentima financijskog i gospodarskog djelovanja. Sada kada treba kao ravnopravni subjekt platiti porez, tada se ona i njeni interesni krugovi pozivaju na povijesne i karitativne zasluge crkve. Povijesne “zasluge” crkve brzo su se zaboravile. Ide li novac za karitativne zasluge iz državnog proračuna ili crkvene blagajne? To je već poznato i vrapcima na grani, no nije poznato gospodinu Ljubi Jurčiću.

Velikom broju svih građana pa i katolicima potpuno je jasno da Katoličkoj i ostalim crkvama nije mjesto u državnom proračunu. Kao prvo radi odredbe samog Ustava RH, kao drugo što je potpuno vidljivo, materijalno bogatstvo i poduzetništvo Katoličke crkve i kao treće, hrvatsko gospodarstvo je u kolapsu i većina građana je na rubu egzistencije.

Nadalje, upitan je moralni kredibilitet crkve koja sebe naziva Kršćanskom i Kristovom crkvom čije su izvorne tekovine kao i sam Kristov nauk u potpunoj suprotnosti s djelovanjem i naukom Katoličke crkve. Čini se da to baš mnoge ne zanima!?

Uredništvo David