Komentar na članak Davora Butkovića objavljen u Jutarnjem listu 29.01.2014 pod naslovom: “Zašto biskupi nisu došli na obilježavanje Dana sjećanja u Sabor?”

Teško je danas prepoznati povijesne istine i neistine. Ugledni novinar Jutarnjeg lista u članku “Zašto biskupi nisu došli na obilježavanje Dana sjećanja u Sabor” tvrdi, kako Katolička crkva nije odgovorna za stradanja Židova i Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Isto tako da je kardinal Alojzije Stepinac višestruko osuđivao ustaške pogrome i da je spašavao i Židove i Srbe. Postavlja se pitanje komu trebamo vjerovati – još živim sudionicima toga vremena, povjesničarima i povijesnim dokumentima, fotografijama ili dnevnim novinama? Mogu se postaviti i pitanja, a bili bi zanimljivi i odgovori: koliko je to brojevima izraženo kardinal Alojzije Stepinac spasio Židova i Srba, a koliki je broj stradalih od režima kojem je kardinal Stepnac davao javnu potporu i veličao ga prema očevicima i povijesnim dokumentima?

Čini se da postoje dvije ili više istina, ovisno o trenutku nečijih interesa. Čovjek svakodnevnice, teško se može snaći u tom grotlu prošlosti, koja nikako da mu ostavi slobodu življenja. Ona ga tjera sa mnogih strana da gleda u krvave spomenike prošlosti i da se mora svrstati na jednu ili drugu stranu. Odabere li svoj život i svoju slobodu, postaje neprijatelj i jednoj i drugoj strani prošlosti. Sve se to događa u ime aktualnih i Ustavom zagarantiranih ljudskih sloboda i demokracije.

Citat iz knjige: “Kobni papa” PIO XII i njegova upletenost u zločine 20 stoljeća

Autor: Matthias Holzbauer

Pio XII hvali Pavelića

Primas Hrvatske, nadbiskup Stepinac, nije samo dopustio krvološtva svojih svećenika, nego je od početka bezuvjetno podupirao režim. Kratko nakon prisvajanja vlasti u pastirskom pismu govorio je dostojanstveno o “Božjoj ruci” koju se može “prepoznati u ovom djelu”. Hvalio je vrhovnog ubojicu Pavelića kao “predanog katolika” i dopustio da u siječnju 1942. bude imenovan službenim vojnim vikarom fašističkih ustaša. Još 1943., kad se poraz fašista već nazirao, on je izričito naglašavao zasluge franjevaca kod “preobraćenja” pravoslavaca i tražio od pape da se okrene Hrvatima, ukazivao na njihovu mladu državu, te da ipak “u svakoj prilici želi ostati vjeran svojim krasnim katoličkim tradicijama….” 112)

A papa Pio XII? Čitavo vrijeme nije ni jednom riječju protestirao protiv ubilačkih akcija, nego je podupirao genocidni režim i hvalio njegova vođu Pavelića kao, rekao je, “praktičnog katolika”.

Uredništvo David

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s