UN kritizirao Vatikan zbog prikrivanja zlostavljanja djece: “Objavite podatke o svećenicima pedofilima!”

Index.hr

Piše: M.L.

NA SASLUŠANJU u Ženevi Vatikan je po prvi puta javno suočen s detaljima seksualnog zlostavljanja koje se godinama odvijalo u crkvama diljem svijeta. UN-ova komisija suočila je Vatikan s brojnim ozbiljnim pitanjima, a cijela konferencija mogla se gledati uživo diljem svijeta.

Vatikanski biskupi tako su suočeni s optužbama o zataškavanju seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika, ali i pitanjima poput zašto nisu objavili sve podatke o svećenicima zlostavljačima i što konkretno čine kako bi spriječili daljnje zlostavljanje djece.

Vatikan je prije nekoliko dana UN-ova Komisija za prava djece javno optužila jer su odbili predati dokumente i sve podatke o zlostavljanju. Papa Franjo prošlog je mjeseca najavio osnivanje Vatikanske komisije koja će biti zadužena za istraživanje i sprečavanje seksualnog zlostavljanja u crkvama.

“Zašto Vatikan zlostavljanje djece definira kao zločin protiv morala, a ne zločin protiv djeteta? Zar Sveta Stolica smatra da je pedofilija nešto što se može lako nadvladati?”, samo su neka od pitanja koje su dužnosnici UN-a postavljali predstavnicima Vatikana u Ženevi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s