GAY SKANDAL U VATIKANU Član Švicarske garde: ‘Napastovalo me 20 biskupa, kardinala i svećenika!’

Jutarnji list

Autor: Inoslav  Bešker

Postojani švicarski vojnik se požalio svojim nadređenima u Kohorti švicarske straže, ali oni njegove pritužbe nisu shvatili ozbiljno

 

Škandal su otvorile švicarske novine, tjednik Schweiz am Sonntag i dnevnik Le Matin, objavivši sjećanja svoga sunarodnjaka, bivšeg vojnika u pitoresknoj vatikanskoj Papinskoj švicarskoj gardi, koji tvrdi da su ga dvadesetak puta napastovali kardinali, biskupi i ini vatikanski dužnosnici homoseksualne orijentacije, pa to švicarski listovi uključuju u “gay lobby”, o kojemu je govorio i papa Frane.

S druge strane, i švicarski listovi otvaraju prostor za sumnjičavost, jer ne donose ime bivšega gardista (zovu ga samo: “G.”), niti ime ijednoga od napasnika.

Poziv na mobitel

Doduše, po zakonima Države Vatikanskoga Grada homoseksualni odnosi nisu ni kazneno djelo, ni prekršaj. Oni su, naravno, grijeh po učenju Katoličke crkve (koja u tom pogledu zastupa identične stavove kao i pravoslavne crkve, a različite od većine anglikanskih i protestantskih), koji se okajava na isti način kao i drugi teški grijesi, ali to je u nadležnosti ispovjednika, ne i suda. Tajanstveni eksgardist tvrdi da je služio u Papinskoj švicarskoj gardi u posljednjim godinama pontifikata bl. Ivana Pavla II. On pripovijeda novinarima:

“Jednom kad sam se vraćao kući oko ponoći s izlaska u grad, stigao mi je poziv na mobitel: ‘Gdje si? Što radiš?’, pitao me sugovornik, pa me pozvao svojoj kući”. G. tvrdi da je sugovornika pitao tko je, kako se zove, pa da se noćnik mirno predstavio imenom i prezimenom. Po njegovim riječima to je bio “utjecajan kardinal, koji je živio u Apostolskoj palači, blizu Pape”.

Propisno ispipan

Ako je taj podatak točan, nikome od vatikanista nije teško pogoditi tko je taj kardinal, čije sklonosti jedva da su Pulcinellina tajna. G. je mislio da je žrtva nečije šale, pa mu je kardinal dao broj svoga privatnog telefona. Gardist je kasnije provjerio: broj je zaista bio kardinalov. Sljedećih dana se G. uvjerio i da je glas preko telefona uistinu bio kardinalov.

To nije bio izoliran slučaj, kaže G., koji tvrdi da ga je “indecentnim ponudama” napastovalo 15-20 visokih vatikanskih dužnosnika, među kojima da su bili “biskupi, kardinali, popi”. Nisu se svi ograničavali na verbalne sugestije, nego ga je jedan od dužnosnika Državnog tajništva i propisno ispipao rukama.

Postojani švicarski vojnik se požalio svojim nadređenima u Kohorti švicarske straže, ali oni njegove pritužbe nisu shvatili ozbiljno. “Vjerojatno nisi dobro razumio, pa ti talijanski jedva da govoriš”, prenosi da su mu rekli. Nije precizirao, doduše, na kojem jeziku ga je onaj dužnosnik ručno ispipao – a to nije jedini mutan element te skandalozne senzacije.

“Vatikan je raj za homoseksualne”, komentira sada taj Švicarac, bivši gardist.

Upitan svojedobno o navodnome “homoseksualnom lobbyju” u Vatikanu, Papa je rekao da je i on o tome čuo, prosudivši da je svaki lobi opasan sam po sebi, bez obzira na to što njegove članove drži skupa. Papa Frane je također u ovim prvim mjesecima svog pontifikata nastojao jasno razlučiti grešnika (a “svi smo mi grešnici”, dodao je) od pokvarenjaka, bilo da je korumpiran ili da korumpira. On je također u Brazilu jasno razlučio i homoseksualnoga “koji se kaje i iskreno traži Boga” (u tom slučaju “tko sam ja da mu sudim?”, zapitao se Papa) i onoga koji Boga ne traži i ustrajava u svojoj praksi. U konkretnom slučaju, ako su točne tvrdnje neidentificiranog Švicarca, posrijedi je netko tko ne traži Boga i tko nastoji korumpirati i druge, nevine.

Zlonamjerne priče

Ako smo točno identificirali kardinala, zaista je riječ o vođi jednoga vatikanskog lobija. Ali i o dužnosniku kojemu Hrvatska ima zašto biti zahvalna, jer su njegove procjene i akcije bile pravedne.

S druge strane, o homoseksualnim odnosima unutar same Papinske švicarske garde već se govorilo i pisalo. A to je sve ništa prema silnim pričama o tome tko je sve homoseksualan unutar vatikanskih zidina. Najtužnije je što te glasine šire ponajviše sami ljudi iz Vatikana, jedni o drugima, obično da bi naudili svome bližnjemu, pogotovu ako mu se smiješi promaknuće. Ali to je stara boljka zatvorenih sustava, a crkve u tome imaju dvomilenijsko iskustvo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s