Talijanski biskupi moraju se izjasniti o istospolnim zajednicama

Večernji list

Autor:
Silvije Tomašević/VLM

Objava: 7.1.2014

Vatikanski upitnik

Odgovori trebaju oslikati stanje u društvu, a na osnovu čega će biskupska sinoda raspraviti i dogovoriti kako se prema određenim situacijama odnositi

Svih 226 talijanskih biskupija imalo je rok do danas, 7. siječnja, za ispunjavanje i slanje Talijanskoj biskupskoj konferenciji (CEI) i zatim Vatikanu odgovora na upitnik o obiteljima koji u listopadu prošle godine upućen svim biskupijama, pa tako i hrvatskim.

Odgovori na pitanja bit će okosnicom za dokument izvanredne biskupske sinode o obitelji koju je sazvao Papa Franjo za listopad ove godine. U talijanskim biskupijama provedena je kapilarna rasprava o 38 pitanja. Odgovori trebaju oslikati stanje u društvu, a na osnovu čega će biskupska sinoda raspraviti i dogovoriti kako se prema određenim situacijama odnositi. Svi mediji su najviše pažnje posvetili pitanjima vezanima za istospolne zajednice.

Evo pitanja iz vatikanskog upitnika: Jesu li, po građanskom pravu, izjednačene s brakom? Kakav je stav Crkve prema njima? Kakav je pastoral za njih? Kako raditi s djecom koju su usvojili takvi parovi? Nakon što su provedene rasprave u biskupijama i odgovori na pitanja poslani CEI, u Vatikanu će tajništvo biskupske sinode pripremiti dokument za izvanrednu biskupsku sinodu na temu: Pastoralni izazovi obitelji u kontekstu evangelizacije. Nakon te izvanredne sinode, koja će se održati od 5.-19. listopada ove godine, redovna biskupska sinoda će se održati 2015. godine i tada će se dobiti konačni odgovor na pitanje kako će se Crkva, odnosno njezin pastoral, prilagoditi kretanjima u društvu.

U Italiji ima i onih koji drže kako talijanski biskupi nisu s duhom suradnje primili inicijativu tajništva sinode, a koji je potpisao Papa Franjo, da se odgovara i na pitanja o homoseksualizmu, osobama gay, parovima gay itd., a što podtajnik CEI-a i njezin glasnogovornik Domenico Pompili, odbacuje. “Mi smo odmah podijelili upitnik i proveli kapilarnu konzultaciju”, izjavio je mons. Pompili. Razne biskupske konferencije organizirale su raspravu na razne načine, a prema informacijama koje stižu u Vatikan, bilo je slučajeva, kao u Švicarskoj ili Njemačkoj, gdje je odaziv vjernika bio veliki.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s