“Jedino uvođenjem crkvenog poreza saznat ćemo koliko zaista ima katolika u Hrvatskoj”

Novi list

Autor: Zlatko Crnčec
Objavljeno: 3. siječnja 2014. u 12:15

Osim toga, Crkva bi morala ta sredstva trošiti transparentno i podnositi odgovarajuća izvješća. Crkva mora živjeti s narodom, a ne na njegov račun. Sada politika određuje koliko će Crkva dobiti iz proračuna, a tu se radi o velikom novcu. Zauzimam se za slobodnu, a ne za privilegiranu Crkvu. Neka narod, a ne politika određuje

ZAGREB  Nezavisni zastupnik Ivan Grubišić uputio je ovih dana pismo najvišim državnim i dužnosnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj u kojem im predlaže reviziju ugovora između Hrvatske i Svete stolice.

– Pismo sam poslao predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Josipu Leki, papinskom nunciju u Hrvatskoj Alessandru D’Erricu, te zadarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije Želimiru Puljiću. Vremena su se promijenila i vrijeme je za reviziju ugovora Hrvatske i Svete stolice. U roku od mjesec dana izvijestit ću javnost što su mi odgovorili, izjavio je jučer Grubišić za naš list. Dodaje da zasad nije dobio nikakav odgovor na svoje pismo za koje je siguran da je uručeno budući da ga je svima poslao preporučeno s povratnicom.

– Ugovori bi se trebali mijenjati u pravcu da se uvede crkveni porez po uzoru na to kako je ova problematika riješena u Njemačkoj, te da se vjeronauk iz osnovnih i srednjih škola vrati natrag u crkvene prostore. Kada sam spominjao mogućnost referenduma o ovim pitanjima bio sam svjestan da je njega nemoguće organizirati ako se prije toga ne izmijene ugovori s Vatikanom. Tek nakon toga moći će se početi s organizacijom referenduma. Zasad mi je javnu podršku dao jedino nekadašnji predsjednik Republike Stipe Mesić, posebno oko uvođenja crkvenog poreza za kojeg on smatra da je izutetno dobro rješenje koje se takvim pokazalo u Njemačkoj, rekao je Grubišić.

Dodao je da bi tek uvođenje crkvenog poreza jasno pokazalo koliko zaista ima katolika u Hrvatskoj koji su spremni plaćati porez svojoj Crkvi.

– Osim toga, Crkva bi morala ta sredstva trošiti transparentno i podnositi odgovarajuća izvješća. Crkva mora živjeti s narodom, a ne na njegov račun. Sada politika određuje koliko će Crkva dobiti iz proračuna, a tu se radi o velikom novcu. Zauzimam se za slobodnu, a ne za privilegiranu Crkvu. Neka narod, a ne politika određuje koliko će Crkva dobiti novca iz poreza, rekao je Grubišić.

Što se tiče povratka vjeronauka isključivo u Crkve, Grubišić smatra da bi to rješenje bilo dobro i za samu Crkvu jer mladi danas nakon dobijanja sakramenata više nemaju nikakv dodir s njom.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Jedino-uvodenjem-crkvenog-poreza-saznat-cemo-koliko-zaista-ima-katolika-u-Hrvatskoj

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s