Josipović: Moguć je i drugačiji model ugovora s Vatikanom, ali ni jedna strana još nije otvorila to pitanje

INDEX.HR

Piše: R.I.

PREDSJEDNIK Ivo Josipović rekao je u intervjuu HRT-u da je moguće s Vatikanom ostvariti i neki drugi model financiranja Crkve, poput tzv. crkvenog poreza, te da to ne bi bilo ništa strašno. Međutim, dodao je i to da ta tema zasad nije otvorena.

“Mislim da je poruka nešto drugačija nego što su mnogi koji su željeli referendum, uistinu željeli. Potpuno je jasno da mi moramo referendum poštivati, moramo poštivati volju građana, a na vlasti je da bez obzira na rezultate referenduma koji se poštuje, da osigura da ne bude nikoga tko bi se osjećao diskriminiran. Uostalom, mnogi oni koji su glasali za na referendumu vrlo su često isticali da im nije namjera diskriminirati i ja se nadam da će se uz sve prijepore to tako pokazati u praksi. Kada je riječ o referendumu o ćirilici kako ga zovemo, iako se on odnosi na sve manjinske zajednice, mislim da ne bi bilo dobro da se u takvoj formi održi”, rekao je komentirajući nedavni referendum o braku.

Dotaknuo se i teme ugovora s Vatikanom rekavši da je, prema njegovom mišljenju, moguć i neki drugi model. “Moguć je i model putem tzv. crkvenog poreza i kada bismo prešli na tako nešto ne bi se ništa strašno dogodilo, međutim sustavi se mijenjanju onog trenutka kad osjetimo da je nešto veliki problem, da ne valja itd. Za sada nije u odnosima države i Crkve to otvoreno na način problema ili potrebe da bi se mijenjali”, rekao je.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s