Bozanić: Mnogi branitelji s tugom gledaju na domovinu koja je dovedena u sadašnje stanje

INDEX.HR

Piše: Media servis

 

Bozanić: Mnogi branitelji s tugom gledaju na domovinu koja je dovedena u sadašnje stanje

Foto: Hina

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ovogodišnjoj je Božićnoj čestitki građanima je poručio kako se i u teškim vremenima treba okrenuti bogu. Božansko je milosrđe uvijek veće od svih naših poteškoća, poručio je, između ostalog, Bozanić.

Bog je uvijek u središtu svih odnosa zasnovanih na ljubavi, a slika tog odnosa jest obitelj – kao panj iz kojega izrasta mladica, poručuje u ovogodišnjoj Božićnoj poruci kardinal Josip Bozanić. Naglašava kako božićne jaslice pokazuju da baš svatko u božićnom otajstvu ima svoje mjesto.

“Nepojmljivo bi u tom smislu bilo da mudraci dođu na mjesto Isusa ili da središnje mjesto Svetoj obitelji oduzmu pa Svetoj obitelji oduzmu pastiri ili anđeli”.

“Napad na čovjeka”

Kardinal navodi kako jaslice simboliziraju ljudski život u njegovoj uređenosti i naravi, odnosno da je svakom čovjeku na ovom svijetu bog dao mjesto, i ono je – svetinja.

“Zato, micanje čovjeka s njegova mjesta, čupanje iz njegova određenja, napad je na čovjeka, na njegove vrednote i njegovo dostojanstvo”.

Božićno otajstvo obasjava ljude i donosi im utjehu, posebno onima kojima se danas oduzima dostojanstvo te doživljavaju progone s mjesta koje im pripada, govori Bozanić.

“Zato je Božićno otajstvo posebno blisko obiteljima koje osjećaju da im je dostojanstvo omalovaženo, obiteljima koje su u sebi razdijeljene, čiji članovi gube radna mjesta, mladima koji traže posao”.

Crkva opet udara na vladu

Kardinal navodi i kako sin božji svraća svoj pogled i na starije osobe, kojima je egzistencija ugrožena, a Božić je blizak i onima koji, kako je rekao, u našem društvu zbog uvjerenja i životnih stavova osjećaju kobne posljedice.

“U božićnom otajstvu ima mjesta i za hrvatske branitelje koji su se borili za Hrvatsku kao zemlju slobode, mira i uzajamnog poštovanja, a danas mnogi s tugom gledaju na domovinu koja je dovedena u sadašnje stanje”.

Kardinal čestitku zaključuje riječima kako je božansko milosrđe uvijek veće od svih naših poteškoća te ono u konačnici i spašava čovjeka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s