Više nego profesorima: za rad svećenika u bolnicama godišnje iz proračuna 6,76 milijuna kuna

SLOBODNA DALMACIJA

Nataša Škaričić

Objavljeno 19.12.2013.

 

Milanović pomaže crkvi

 

Prema Vladinoj odluci duhovnik sudjeluje u procesu dijagnostike i liječenja s obračunskim koeficijentom 1,571

 

U hrvatskim će se bolnicama od idućeg tjedna zapošljavati svećenici Katoličke crkve i za taj će posao na teret proračuna biti plaćeni više od srednjoškolskih profesora.

Prema Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 12. prosinca ove godine, predviđeno je radno mjesto „duhovnika koji sudjeluje u procesu dijagnostike i liječenja“ s obračunskim koeficijentom 1,571.

S takvim koeficijentom svećenici će primati bruto plaću bez dodataka u iznosu od 9245,94 kune. Njoj treba dodati 15 posto na godine staža, plus oko 8 posto na javnu službu, a mogući su i dodaci na uvjete rada. Osnovna svećenićka plaća od 9245,94 mjesečno, bez dodataka, koštat će zdravstveni proračun 6.767,340 kuna godišnje.

 

 

Liturgijska slavlja

Ovime je SDP-ova koalicijska Vlada postala prva koja uvodi svećenićki rad u državnim bolnicama koji će biti financiran iz proračuna zdravstva.

Željko Stipić: Milanović radi isto što i Račan

Hrvatska biskupska konferencija i Vlada Republike Hrvatske potpisale su 2005. godine, na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, provedbeni Ugovor o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi.

U tom je ugovoru dušobrižništvo vjernika katolika u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi relativno precizno definirano, te se kaže da će svećenici organizirati liturgijska slavlja u bolnicama, davanje sakramenata, savjetovanja u pitanjima vjere i morala, posjete bolesnicima i suradnju u humanizaciji zdravstvene i socijalne skrbi.

Ugovor obavezuje državu da Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za dušobrižništvo uplaćuje 1000 kuna mjesečno po ustanovi.

Po novoj uredbi, katolički će svećenici biti zaposlenici bolnica, a primat će jednake plaće kao glavne sestre zavoda i klinika i veće plaće od zdravstvenih radnika zaposlenih na otvorenim izvorima zračenja, citostaticima, liječenju AIDS-a, u jedinici intenzivne skrbi u operaciji (instrumentiranje, anesteziologija), na hemodijalizi, u rađaonici, hitnoj službi i traumatologiji.

Također će imati veće plaće od asistenata na fakultetu, lektora, viših stručnih suradnika, ili upravitelja viših stručnih suradnika HAZU-a.

Posebno je zanimljivo što ne postoji obrazloženje niti postupnik koji bi definirao u kojim će to dijagnostičkim i terapijskim postupcima sudjelovati svećenici i kakve su njihove ovlasti u bolničkoj hijerarhiji.

U ljeto 2002. godine Europsko udruženje svećenika u bolničkom sustavu (European Network of Health Care Chaplaincy) objavilo je deklaraciju u kojoj se navodi da svećenici u bolnicama promoviraju i štite vrijednost i dignitet svake osobe, podsjećaju na egzistencijalne i duhovne dimenzije patnje, bolesti i smrti, kao i na moć vjere u procesu izlječenja; da osiguravaju da svakom bolesniku bude pružena duhovna potpora njegove vjere, te da pruže razumijevanje i empatiju i načelno promoviraju prava pacijenata.

Koliko god bili važni u holističkom pristupu procesima liječenja, svećenici se nigdje u svijetu ne smatraju dijagnostičarima i terapeutima.

Predsjednica Samostalnog sindikata zu zdravstvu i socijalnoj skrbi (SSZSSH) Spomenka Avberšek tvrdi da je ministrar zdravlja dr. Rajko Ostojić, koji je predlagatelj novih koeficijenata u zdravstvu, prevario i zaobišao socijalne partnere.

 

 

HDZ to nije napravio

 

Ministar Rajko Ostojić nije se konzultirao sa zdravstvenim
sindikatima o novoj odluci

– Ostojićeva je obaveza da o ovakvim stvarima konzultira sindikate, a to nije napravio. Veliki broj važnih koeficijanata nije predložio, ali zato je napravio mjesta za zapošljavanje svećenika, što se čak ni HDZ – kao demokršćanska stranka – nije usudio napraviti. Neka sada izvoli objasniti građanima ove zemlje, ali i Vladi, za koju to dijagnostiku i liječenje su spremni svećenici i što će se to plaćati novcem poreznih obveznika – kazala je Avberšek.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Željko Stipić kaže da ga ništa ne čudi kada je u pitanju premijer Zoran Milanović, jer su takozvane lijeve vlade uvijek sklonije popuštati Crkvi od stranaka centra.

– Ja bih prvo rekao da je ovo dobra vijest, jer govori da se ima novca u proračunu. Drugo, što je ipak točnije, ovo je tipičnan primjer upletanja nekog nepoznatog, koji odluči bacati naše novce na nešto bez čega možemo, a iz razloga koji su meni potpuno nerazumljivi i neprihvatljivi.

Koliko je meni poznato, duhovništvo u bolnicama postojalo je i u komunističkim vremenima i dobro je funkcioniralo, iako se nije plaćalo iz proračuna, nego su to rješavale župe. Zašto se to mijenjalo, ne mogu odgovoriti. Što se nastavnika tiče, kojima je umanjena plaća i naknada za prijevoz za prosinac, dok će božićnice i jubilarne nagrade dugo ostati slovo na papiru, njih će ovo sigurno ugodno iznenaditi – kaže Stipić.

Stipić dodaje da se Zoran Milanović ponaša tako kao da jedva čeka otići s funkcije koja ga opterećuje, ali onda ipak povuče neki potez koji govori da bi se ipak htio zadržati na vlasti.

– Mene ne može iznenaditi, ali je sigurno iznenadio svoje biračko tijelo, koje ne očekuje da se u ovoj mjeri dodvorava Crkvi. To je isto radio i Račan, pa nikako ne mogu shvatiti zašto se ne uče na primjerima iz nedavne prošlosti – kazao je Stipić.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s