Recite dosta Milanoviću! Izbacuje čistačice na ulicu zbog štednje, a svećenicima u bolnicama daje dodatnih 6 milijuna kuna!?

INDEX.HR

Piše: I. ĆimićFoto: HinaOKO 14 tisuća spremačica, pralja, dostavljača, vodoinstalatera i administratora, koji rade po hrvatskim bolnicama, uskoro će se voljom premijera Zorana Milanovića, njegova šefa riznice Slavka Linića i ministra zdravlja Rajka Ostojića naći na ulici. Zbog racionalizacije bolničkog sustava ide se na outsourcing ili spin off prema kojem bi se sve nezdravstvene usluge u bolnicama prebacile u privatni sektor.

Štedjeti se mora, ali ne i na Kaptolu

Banski dvori inzistiraju na outsourcingu u zdravstvu iako su iskustva u razvijenim zemljama poput Njemačke i Engleske pokazala da je takav model donio više štete nego koristi.

U isto vrijeme dok je Vlada tako poručila čistačicama kako za njih više nema mirnog sna na državnoj plaći, širom je otvorila vrata svećenicima u bolnicama, koji će od danas biti na sigurnoj državnoj plaći. Jučerašnjom uredbom Vlade duhovnici će biti na plaći po bolnicama, a sudeći prema koeficijentu od 1,571 dobivat će plaće veće i od profesora u školama.  Iz usporedbe koeficijenata jasno je kako će svećenici imati više i od primjerice glavnih sestara zavoda i klinika!? Naravno kler će imati i puno više od nesretnih čistačica, koje se tjera na ulicu, s opravdanjem kako se sljedeće godine mora uštedjeti 250 milijuna kuna.

“Štedjeti moramo”, tvrde u Vladi, no ne i kada je riječ o Kaptolu jer će ubacivanje svećenika u sustav povećati godišnju masa plaća bolnica za više od 6 milijuna kuna.

HDZ nije izašao svećenicima u susret, ali jest Kukuriku koalicija

Iz Vlade se za sada brane da su im ruke vezane i da su primorani na ovakav korak jer je riječ o “stečenim pravima” Crkve u Hrvata. Naime, Hrvatska biskupska konferencija i Vlada Republike Hrvatske potpisale su 2005. godine, na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, provedbeni Ugovor o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi. Sukladno tom ugovoru svećenici će sada primati dobre plaće. Dosadašnje HDZ-ove Vlade nisu se usudili taj zakon provesti  u praksu no jest ova “štedljiva” Milanovićeva.

Inzistiranje Vlade na potpisanim ugovorima po svaku cijenu bilo bi za svaku pohvalu kada bi Milanovićeva Vlada uvijek imala iste kriterije. Milanović, Linić i ministar Mirando Mrsić su bez imalo grižnje savjesti jednostrano prekinuli kolektivne ugovore sa sindikatima tvrdeći da su sada “nova vremena”, “kriza”, “nove okolnosti” te da jednostavno “nema novca”.

S ovakvim zdravstvom ključno je posljednje bolesničko pomazanje

“To je relikt prošlog vremena!”, rekao je premijer Milanović govoreći o stečenim pravima vulgaris hrvatskog radnika temeljem kolektivnih ugovora ponovivši više puta kako su svi potpisani ugovori skloni promjenama. S druge strane kada je riječ o ugovoru s Vatikanom tvrdi se kako se ugovori i potpisano moraju poštovati pa makar i na štetu države!

“Hrvati zaslužuju najbolju zdravstvenu njegu!”, naglasio je više puta ministar Ostojić, osiguravši nam s ovom odlukom ako ništa drugo onda kvalitetno zadnje bolesnikovo pomazanje. Sudeći prema stanju u hrvatskom zdravstvu samo nam je to i preostalo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s