PRATITE UŽIVO Polijeće najmoćniji teleskop u povijesti!

Europska svemirska agencija (ESA) danas će u 10 sati i 12 minuta po našem vremenu lansirati svemirski teleskop Gaia s dosad najmoćnijom rezolucijom od milijardu piksela koji će nam dati uvid u prošlost i budućnost Mliječne staze

Projekt težak 740 milijuna eura jedan je od najambicioznijih koje je ikada poduzela ESA. Kamere teleskopa trebale bi zabilježiti precizne položaje i udaljenosti više od milijardu zvijezda u našoj galaksiji. Osim toga pratit će brzine približavanja i udaljavanja oko 150 milijuna zvijezda od Sunčeva sustava. To bi astronomima trebalo omogućiti prikupljanje 3D markera za istraživanje evolucije Mliječne staze. Na temelju njih moći će se napraviti svojevrstan film koji će se moći odvrtjeti u prošlost ili u budućnost naše galaksije.

Moćna Gaia također bi trebala otkriti na tisuće tijela, zvijezda, planeta i asteroida koji se nisu mogli vidjeti bez ovako sofisticirane tehnologije.

Teleskop će biti lansiran na ruskoj raketi Sojuz iz Francuske Gvajane od koje će se odvojiti 40 minuta kasnije.

Nakon putovanja koje će trajati oko mjesec dana Gaia bi se trebala smjestiti na udaljenosti od oko 1,5 milijuna km od Zemlje na njezinoj ‘noćnoj strani’. Na ovom astrometrijskom projektu mapiranja položaja i kretanja svemirskih tijela stručnjaci rade već više od 20 godina. Gaia je opremljena dvama teleskopima koji bacaju svjetlost na kameru od milijardu piksela povezanu s trima instrumentima. Njezini optički instrumenti izuzetno su stabilni kako bi davali što oštriju sliku, a njezina preciznost mjeri se u mililučnim sekundama – odnosno tisućinkama lučnih ili kutnih sekundi (jedan stupanj ima 60 lučnih minuta, a jedna minuta 60 lučnih sekundi).

Stručnjaci ESA-e kažu da sve pripreme za lansiranje za sada prolaze bez problema te da su uvjeti odlični.

Prijenos polijetanja možete pratiti uživo na prijenosu (livestreamu) dolje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s