Zašto biskupi od vjernika kriju vatikansku anketu?

tportal.hr

Autor:
Konstanca Mitrović

Datum objave:
14.12.2013

PAPU ZANIMA GLAS NARODA

 

U pripremnom razdoblju za Sinodu o obitelji, koja će se održati iduće godine, Vatikan je diljem svijeta uputio posebnu anketu. Riječ je o anketi namijenjenoj vjernicima, kroz koju mogu izraziti mišljenja i stavove o obitelji, kao i brojnim drugim pitanjima te praksama u svojim župama i biskupijama. No, ono što iznenađuje je da Crkva i hrvatski biskupi, unatoč svesrdnoj podršci inicijativi U ime obitelji i hvalospjevima o uspjehu obiteljskog referenduma, o vatikanskoj anketi, ipak, šute.

Naime, prema pisanju vjerskog portala Križ života, anketu je u Hrvatskoj na svojim internetskim stranicama objavila jedino Zadarska nadbiskupija.

‘To ne iznenađuje, ni ne predstavlja presedan, barem što se tiče postupaka hrvatskih biskupa. Nisu slušali ni riječi pape Ivana Pavla II., zapravo nisu slijedili njegove poruke, pa zašto bi to činili u pogledu ovog drugog’, smatra nekadašnji veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko. Dodaje da biskupi odlučuju o načinima, postupcima i mjerama koje će poduzeti.

‘Zadarski nadbiskup mns. Želimir Puljić vjerojatno se, s obzirom na funkciju predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije, osjeća obveznijim pa je to objavio narodu’, napominje Maštruko.

Hrvatski biskupi papiskiji od pape

Po mišljenju don Ivana Grubišića, pri prešućivanju vatikanske ankete vjernicima zapravo se radi o politici unutar Crkve i njezinoj diplomaciji. ‘Nažalost, to je pitanje diplomacije Crkve i neslaganja sa silom pape Franje’, kazao je don Grubišić, dodajući da anketu ni on nije pročitao pa sadržaj anketnih pitanja ne može analizirati.

Budući da anketa nije dospjela do većine vjernika, urednik od nedavno na internetu ponovno pokrenutog vjerskog magazina Križ života Hrvoje Cirkvenec objavio je skraćenu verziju vatikanskog upitnika, kojeg je moguće anonimno ispuniti.

‘Sama anketa dosta je skraćena, no predstavili smo ključne stvari koje je Vatikan htio doznati od vjernika. Nakon što prikupimo odgovore, poslati ćemo ih predstavniku Vatikana apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mns. Alessandru D’ Erricu, s ciljem da ga se upozori što biskupi ne rade, a trebali bi raditi. Ljudi kažu da se očito ne bave pravim temama, odnosno da se previše bave politikom’, kaže Cirkvenec.
Pojašnjava da upitnik nije obvezujući pa ga stoga biskupi nisu dužni objaviti, no kaže, svakako je zanimljiv put upoznavanja s čime se vjernici suočavaju i o čemu bi biskupi trebali razgovarati. Austrija i niz drugih biskupija u Europi su objavili upitnik i on line skupili odgovore koje će proslijediti, no mi se želimo prikazivati ‘papskijim od pape’.

‘Očito je da upitnik neće biti objavljen niti na stranicama HBK niti biskupija, jer smatraju da se sve to riješilo referendumom. Propuštaju slijediti neke svjetske trendove i mislim da se Crkva ne bi trebala ponašati tako bahato’, kaže Cirkvenec . Ocjenjujući da se kod nas sve svelo na ‘problem homoseksualaca’, ističe da je ipak glavni problem obitelji u tome ‘da se sve svelo na pripreme za sakramente jer je vjeronauk prebačen u školu, čime je Crkva puno izgubila’.

‘Dok Vatikan tom anketom namjerava u godinu dana obuhvatiti svijet jer želi doznati mišljenje vjernika, naši biskupi pokazuju potpunu nezainteresiranost, što dosta govori i o crkvenoj organizaciji. Očito da se radije bave politikom. Lakše je napisati priopćenje, nego pokrenuti proces jer to zahtijeva volju i angažman.

Kod nas papa dolazi svakih nekoliko godina, prikazujemo se kao velika katolička zemlja, uostalom i prva smo zemlja u svijetu koja je uvela u Ustav brak kao životnu zajednicu muškarca i žene, no svi ti podaci jako dobro služe za zavaravanje. Prvenstveno mislim da Crkva zavarava samu sebe jer kad se pogleda izlaznost na referendum – to je manje od milijun ljudi, a u RH je 4 milijuna, što znači da svaki četvrti katolik nije izašao na referendum odnosno nije poslušao poruke svojih biskupa’, zaključuje Cirkvenec.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s