Politički Romeo i Julija na Pantovčaku

Večernji list

Autor:
Dražen Ćurić

Objava: 13.12.2013

Neprimjerena veza?

Ideološke strasti velika su prijetnja “ljubavi” Josipovića i savjetnika Bartulice – našli su se na istoj valnoj dužini, poštuju se, ali se njihove “zatucane” obitelji jako protive ovoj “neprimjerenoj političkoj vezi”

Prije samo godinu dana samozatajni i pristojni doktor političke filozofije dr. Stjepo Bartulica bio je gotovo anoniman. Imao je pristojnu diplomatsku karijeru, doktorat na prestižnoj rimskoj Gregorijani, profesuru na katoličkom sveučilištu i “honorarni” posao savjetnika predsjednika Ive Josipovića za vjerska pitanja.

 

 

Usto je vodio nevladinu udrugu Centar za obnovu kulture koja je povremeno održavala okrugle stolove i seminare o demokraciji i međunarodnim odnosima. U samo godinu dana Stjepo Bartulica uz Vicu Batarela postao je vođom konzervativne revolucije, kako ih nazivaju njihovi kritičari, odnosno socijalnih konzervativaca, kako on i Batarelo sebe pozicioniraju na nemirnoj hrvatskoj političkoj sceni.

 

Član Opusa Dei

 

Najprije je u medijsku orbitu ušao kada je u Hrvatsku doveo Judith Reisman, svoju istomišljenicu iz SAD-a, koja je uvelike pripomogla da se sruši ultraliberalni Jovanovićev seksualni odgoj u školama. Odigrao je i važnu rolu u pripremama za referendum o braku. Cijelo su vrijeme lijevo-liberalni komentatori upozoravali na to da jedan takav konzervativac, koji je uz to član i Opusa Dei, savjetuje ljevičara i agnostika.

 

Iako se na prvi pogled doima vrlo čudnim da praktični vjernik, koji je svjetonazorski udaljen od svog šefa nekoliko svjetlosnih godina, savjetuje predsjednika koji je na potpuno različitoj političkoj poziciji, ima podosta argumenata koji ovu čudnu simbiozu opravdavaju.

 

Predsjednik Josipović rođen je i odrastao u ateističkoj i komunističkoj obitelji te nikada nije imao bližeg doticaja s Katoličkom crkvom. Koliko je poznato, nije primao sakramente niti je išao na vjeronauk. Taj vjernički svijet mu je potpuno nepoznat. A kako je Josipović za razliku od nekih Milanovićevih ministara svjestan da su brojni njegovi “podanici” vjernici, želio je imati za savjetnika nekoga tko će mu iz prve ruke tumačiti što se događa u Katoličkoj crkvi.

 

Bartulica je više časnik za vezu između Katoličke crkve i “bezbožnika” Josipovića, nego savjetnik koji kreira politiku. On i nije član užeg “Josipovićeva kabineta”, koji svakodnevno dolazi na sastanke i pripada uskom krugu najbližih suradnika. Ima još jedan bitan razlog zašto Josipović drži “konzervativnu guju” u svojim njedrima. Nije tajna da Josipović želi dio konzervativnog i vjerničkog biračkog tijela učiniti svojim biračima.

 

Štiti bokove od desnice

 

Uvjeren je da mu na sljedećim izborima ne prijeti opasnost s ljevice, nego da prije svega mora sačuvati bokove od udara s desnice. Bartulica mu sasvim sigurno može pomoći i u predsjedničkoj kampanji sa svojim sofisticiranim i razgranatim vezama u katoličkoj hijerarhiji i među laicima. Nedavno je izjavio da pomaže predsjedniku u traženju Boga. O Josipovićevu odnosu prema vjernicima dosta se pozitivno govori u mnogim katoličkim gremijima. Josipović i Bartulica neka su vrsta suvremenih političkih Romea i Julije. Našli su se na istoj valnoj dužini, privlačni su jedan drugome i poštuju se, ali se njihove “zatucane” obitelji jako protive ovoj “neprimjerenoj političkoj vezi”. Dok konzervativci samo potiho rogobore i javno ne osuđuju vezu, ljevica je pokrenula pravi mali križarski rat kako bi maknula “uljeza” s Pantovčaka.

 

‘Predsjedniku Ivi Josipoviću pomažem u traženju Boga’

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s