Hrvatski biskupi šute o anketi za Sinodu o obitelji, a britanski biskupi već prikupili 15 tisuća odgovora

Križ života

Ponedjeljak, 9. prosinac 2013.

Dok hrvatski biskupi praktički šute o anketi koja je poslana iz Vatikana, a koja bi trebala prikupiti mišljenja vjernika o nekim pastoralnim pitanjima vezanim uz izvanrednu Sinodu o obitelji koja će se u listopadu 2014. godine održati u Vatikanu, u Velikoj Britaniji potpuno drugačija priča.

Naime, britanski su biskupi odlučili vatikanski upitnik objaviti na internetu, na stranicama Biskupske konferencije Engleske i Walesa, kako bi svaki zainteresirani vjernik mogao izraziti svoje mišljenje na 39 pitanja koja se, između ostaloga, tiču braka, kontracepcije, gay veza, spolnog odnosa izvan braka te pastoralnog odnosa prema razvedenima i ponovno oženjenima.

Premda su brojni svjetski mediji prenijeli kako se anketa tiče učenja Crkve, glasnogovornik Svete Stolice otac Federico Lombardi rekao je kako će odgovori vjernika imati isključivo savjetodavni karakter.

Nema dokaza da bi Crkva mogla mijenjati svoj nauk

Nakon što su britanski biskupi upitnik nedavno objavili na internetu, odgovorilo je više od 15.000 vjernika, rekao je westminsterski nadbiskup Vincet Nichols. Najviše ispitanika je u dobi od 35 do 65 godina (42%), potom slijede mladi do 35 godina (32%) te stariji od 65 (16%), a 58 ispitanika koji su odgovorili na anketu stariji su od 85 godina.

Britanski katolici će na anketu moći odgovoriti još slijedeća tri tjedna, a sličnu anketu tamošnji su biskupi proveli i 2004. godine kada je prikupljeno ukupno 15.000 odgovora.

Nadbiskup Nichols rekao je kako se osjeća drugačije raspoloženje u Crkvi nakon izbora pape Franje, ali i dodao kako nema dokaza da bi Crkva mogla mijenjati svoj nauk nakon ankete koja se upravo provodi. “Crkva je tu kako bi pomogla vjernicima da žive ispravno, u skladu s učenjem Katoličke crkve“, rekao je nadbiskup.

U Britaniji anketa online, u Hrvatskoj u ladicama biskupa

Premda su biskupi Engleske i Walesa odlučili anketu učiniti potpuno dostupnom vjernicima uz pomoć interneta, Hrvatska biskupska konferencija nije krenula tim putem. Na internetskim stranicama HBK nema ankete niti se ne zna kako će hrvatski biskupi prikupiti mišljenja vjernika u svojim biskupijama. Moguće je da će ju podijeliti vjernicima koji su svake nedjelje u crkvama ili pak, još vjerojatnije, samo onima koji su aktivni u određenim crkvenim institucijama (čime će se izbjeći mogućnost različitih mišljenja vjernika, već će se zahvatiti najvećim djelom među klerikalizirane laike).

Valja također spomenuti kako je Zagrebačka nadbiskupija u sklopu pripremnog razdoblja za Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije također prikupljala ankete vjernika, odnosno njihova mišljenja na temelju kojih bi zagrebačka Sinoda zapravo trebala raspravljati. No, premda je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije najavljena još 2002. godine, danas, krajem 2013., nakon više od deset godina, i dalje se ne zna kada će Sinoda uopće početi sa zasjedanjima.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s