Papa odbio dati UN-u informacije o seksualnom zlostavljanju i osnovao svoju komisiju

Index.hr

Piše: J.C.

07.12.2013

PAPA Franjo u Vatikanu osniva komisiju koja bi se trebala baviti prevencijom seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika, javlja CNN. Papina komisija trebala bi pružati i duhovnu pomoć i utjehu žrtvama zlostavljanja.

Osnivanje komisije najavio je bostonski kardinal Sean Patrick O’Malley, po završetku sastanka između pape i njegovih osam kardinalskih savjetnika. Papa Franjo i ranije je naglašavao da je borba protiv seksualnog zlostavljanja u crkvenim redovima izuzetno bitna za kredibilnost crkve.

Iako se osnivanje papine komisije može smatrati korakom unaprijed, ne radi se ni o kakvom drastičnom zaokretu što se tiče stavova crkvenih dostojanstvenika prema seksualnim zlostavljačima u svojim redovima. Vatikan, naime, i dalje odbija surađivati sa svjetovnim vlastima u borbi protiv svećenika pedofila.

Odluka da papa osniva komisiju koja će se baviti seksualnim zlostavljanjem dolazi samo 24 sata nakon što je Vatikan odbio UN-ovom odboru za prava djece isporučiti zatraženu dokumentaciju o slučajevima seksualnog zlostavljanja. UN je od pape zatražio informacije o internim istragama koje je crkva provela vezano za slučajeve seksualnog zlostavljanja. Iz Vatikana im je poručeno kako nemaju namjeru dijeliti informacije o konkretnim slučajevima.

“Mnogi će biti razočarani i iznenađeni ovom pljuskom u lice desecima ako ne i stotinama tisućama žrtvama zlostavljanja i tijelu Ujedinjenih naroda. Sramotno je i neprihvatljivo da Vatikan sabotira trud UN-a, koji radi u interesu zaštite bivših i budućih žrtava seksualnog zlostavljanja”, rekao je Keith Porteous Wood iz britanske organizacije Nacionalno sekularno društvo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s