Vatikan odbio podijeliti informacije o zlostavljanju djece: “Disciplinski postupci nisu dostupni za javnost”

Index.hr

Piše: Hina

VATIKAN je odbio dati Odboru Ujedinjenih naroda za prava djece (CRC) podatke o unutarnjim istragama Crkve o seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili svećenici priopćivši da je njegova politika da su takvi slučajevi povjerljivi.

Kao odgovor na upit CRC-a, Sveta Stolica navodi da neće objaviti informacije o svojim unutarnjim istragama slučajeva zlostavljanja ukoliko ne dobije zahtjev neke države ili vlade za suradnjom u sudskom postupku.

Odgovor Svete Stolice, o kojem će CRC raspravljati u siječnju 2014., sigurno će privući veliku pažnju javnosti u vrijeme dok Vatikan pokušava izaći na kraj s financijskim skandalima i zlostavljanjem djece koji su naškodili ugledu Katoličke crkve u svijetu.

Svrha pitanja koja je CRC poslao Vatikanu je procjena u kojoj je mjeri je crkveni vrh poštovao Konvenciju UN-a o pravima djece iz 1990. godine, koja jamči djeci sva ljudska prava, a koju je potpisala i Sveta Stolica.

Vatikan je odgovorio da unutarnji disciplinski postupci “nisu otvoreni za javnost” kako bi se zaštitili “svjedoci, optuženi i integritet crkvenog procesa”, ali da to ne bi trebalo obeshrabriti žrtve da prijavljuju takva kaznena djela državnim vlastima.

Sveta Stolica je priopćila da je “duboko ožalošćena zbog seksualnog zlostavljanja” i istaknula je da je promijenila uvjete za primanje kandidata u svećenstvo, modernizirala Kanonsko pravo i zatražila od biskupskih konferencija da naprave smjernice za borbu protiv zlostavljanja.

Međutim, Vatikan je dodao da ga se ne može smatrati odgovornim za ponašanje institucija ili pojedinih katolika u svijetu i naglasio je da lokalni biskupi imaju odgovornost da zajamče sigurnost djece.

SVI SMO MI U PROVALIJI, SAMO NEKI OD NAS GLEDAJU U ZVIJEZDE – See more at: http://www.protagora.hr/Clanak/O-referendumu-klerikalizam-vs-sekularizam/361#sthash.ChWM0rA4.dpuf

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s