NA KRILIMA REFERENDUMA Markić kreće u napad na Zakon o životnom partnerstvu

tportal.hr

Autor: Media Servis/tportal.hr

Nakon uspjeha na referendumu na kojem je 65 posto birača odlučilo da u Ustav uđe definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca inicijativa ‘U ime obitelji’ očekuje da će Vlada preispitati predloženi Zakon o životnom partnerstvu koji istospolnim partnerima daje gotovo sva prava kao bračnim partnerima različitog spola, osim što ne mogu posvajati djecu

Željka Markić, najisturenije lice inicijative ‘U ime obitelji’, tvrdi da većina građana na referendumu nije glasala samo za to da u Ustav uđe definicija braka kao zajednice žene i muškarca, nego da prava koja proizlaze iz braka budu vezana za zajednicu žene i muškarca.

‘Prema tome, takvi prijedlozi predstavljaju pokušaj da se zaobilaznim putem omogući posvajanje djece u istospolnim vezama’, kaže Markić.

Predloženi Zakon o životnom partnerstvu, o kojem 6. prosinca završava javna rasprava i koji bi se u saborskoj proceduri mogao naći do kraja godine, ne omogućuje istospolnim partnerima zajedničko posvajanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Međutim ako u životnoj zajednici živi dijete kojem je jedan od partnera biološki ili posvojiteljski roditelj, drugi partner ima pravo suodlučivanja o svim pitanjima vezanim uz skrb, odgoj, obrazovanje, zdravlje i uzdržavanje djeteta. Isto tako, drugi partner može od suda zatražiti da ostvaruje roditeljsku skrb nad djetetom zajedno s roditeljima, a u slučaju smrti roditelja partner može od suda zatražiti trajnu skrb nad djetetom.

‘Inicijativa ‘U ime obitelji’ očekuje da se ministar Bauk vrati s prijedlogom zakona koji će biti kvalitetniji od ovog koji je sada iznio. Profesorica Aleksandra Korać Graovac, kao profesorica obiteljskog prava, izašla je iz tima i odbora zbog toga što je javno iznijela sve primjedbe koje se odnose na činjenicu da se kroz ovaj zakon pokušava prenositi roditeljska skrb na treću osobu, što je potpuno nepoznato’, kaže Markić.

Inicijativa ‘U ime obitelji’ očekuje i da će Vlada sve zakone koje bude donosila uskladiti s Ustavom u kojem će uskoro pisati da je brak životna zajednica žene i muškarca.

‘Veliki broj tih birača je rekao da je za njih brak životna zajednica žene i muškarca. Ako vi sada pokušavate tumačiti nama, koji smo glasali ‘za’, da smo mi mislili samo na formu, a ne na sadržaj braka, onda nam nastavite to objašnjavati. Baš me zanima tko će vam povjerovati. Birači su vrlo jasno rekli da je brak zajednica žene i muškarca i da takvu zajednicu Ustav treba štititi, kao i ona prava koja iz te zajednice proizlaze.

Ako netko sada, ministar Bauk, premijer, ministrica Pusić ili vi kao medij, pokušava reći ili želi interpretirati da bi bilo potpuno prirodno, demokratski, izraz poštovanja prema biračima, da se nameće neki drugi kriterij, da se pravi kao da se to samo odnosi na formu, na naziv, a da sadržaj nije važan, mislim da ste u krivu. Ali o tome će opet prosuditi birači’, istaknula je Markić.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s