Oni nas koštaju 48 milijuna kuna: Ovo je prava istina o Željki Markić i njenim suradnicima!

Index.hr

Piše: R.I.

Oni nas koštaju 48 milijuna kuna: Ovo je prava istina o Željki Markić i njenim suradnicima!

uimeobiteljigrupna625

Ilustracija: Index

TKO ZAPRAVO stoji iza pokreta U ime obitelji? Željka Markić već je svima dobro poznata, ali koliko znate o njenim suradnicima? Kako pokazuju podaci koji će biti prezentirani u tekstu, radi se o dobro povezanoj i organiziranoj skupini ljudi, okupljenih oko ekstremističkih stranaka i organizacija kao što su HRAST i GROZD. Tu su i bliske veze s katoličkom crkvom, a u pozadini svega toga nalaze se njihove privatne firme koje itekako dobro posluju.

Manipulativna inicijativa s opasnim političkim aspiracijama

Tzv. građansku inicijativu “U ime obitelji” predvodi skupina međusobno dobro umreženih osoba s dugogodišnjim obiteljskim i prijateljskim vezama. Okosnicu čine obitelji Markić (Željka i Tihomir), Živković (Marije i Darka – roditelji Željke Markić i Marija Živkovića), Planinić (Krešimir i Renata), te obitelj Ilčić (Ladislav, te sestre Kristina Pavlović i Marija Ćurlin). Te četiri obitelji, zajedno s Krešimirom Miletićem, Vicom (Vincent John) Batarelom, te Stjepanom Bartulicom, djeluju putem najmanje 12 udruga odnosno građanskih inicijativa, usko povezanih s vrhom Katoličke crkve u Hrvatskoj. Političke aspiracije vidljive su iz aktivnosti unutar pokreta, a kasnije stranke H-Rast (Hrvatski rast) te, nakon raskola novoosnovane stranke sličnog imena HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku.

“Građansko organiziranje” iliti 17 ljudi za 12 udruga

Političko organiziranje iliti 7 od gornjih 12

Osim bliske suradnje i aktivnog djelovanje kroz gore navedene udruge, Željka Markić prva je predsjednica pokreta HRAST (Hrvatski rast) osnovanog u listopadu 2010. Pokret se registrirao kao stranka u siječnju 2011., međutim, već u srpnju 2011. došlo do raskola uslijed neuspjelog pokušaja preuzimanja Predsjedništva stranke od strane Željke Markić. Kako gđa. Markić nije uspjela zadobiti potpunu kontrolu nad Predsjedništvom, skupine oko Markić osnivaju početkom 2013. novu stranku – HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku , za čijeg je predsjednika izabran Ladislav Ilčić. Istovremeno, Krešimir Miletić imenovan je za potpredsjednika. Nova stranka sličnog imena preuzela je vizualni identitet pokreta. Zvuči poznato? I je li slučajno da su se u aktivnu politiku uključili kad su shvatili da djelovanjem putem metoda «građanskog» uključivanja nisu uspjeli nametnuti svoj religijski svjetonazor u ipak sekularno društvo?

Na parlamentarnim izborima 2011. Krešimir Miletić bio je nositelj liste HRAST-a, a Ilčićeva sestra Marija Ćurlin bila je na drugom mjestu. Na osmom je mjestu bila druga Ilčićeva sestra, Kristina Pavlović, a na 14. njihov otac Marije Živković. Sam Ilčić bio je nositelj liste u 3. izbornoj jedinici. Stranka je na parlamentarnim izborima 2011. doživjela neuspjeh. Na lokalnim izborima 2013. Ilčić je izabran u Gradsko vijeće Grada Varaždina, a njegova druga sestra, Kristina Pavlović, bila je četvrta na listi za zagrebačku skupštinu. Nije prošla. Aktualni predsjednik najnovije promatračke udruge je pak Bruno Petrušić, kandidat HRAST-a na lokalnim izborima 2013. u Kaštelima.

Sve se može sa snažnim financijskim zaleđem…

Obitelji Markić i Živković u svom vlasništvu imaju najmanje 6 tvrtki (Sermon d.o.o, Poliklinika Victus , Gea-Com d.o.o., Neox klinička ispitivanja d.o.o., Šampiko d.o.o. te Stada d.o.o ) od kojih se barem jedna – Sermon d.o.o., u vlasništvu Željke Markić, između ostalog bavi ispitivanjem farmaceutskih proizvoda (doduše pod neregistriranim imenom Sermon CRO , i s internetskom stranicom samo na engleskom jeziku). Jedan od sponzora SERMON CRO je i tvrtka TEVA Pharmaceutical Industries, koja proizvodi i kontraceptivna sredstva. Nije li licemjerno u političkom životu zalagati se za pravo na život od začeća, a u poslovnom ubirati profit od testiranja kontraceptivnih sredstava? Ili je u politici sve dozvoljeno, naročito ako imaš financijsko zaleđe? Naime, tvrtka Sermon d.o.o. je za hrvatske prilike vrlo uspješna – 2012. godine nakon oporezivanja ostvarila je dobit od preko 4 milijuna kuna.

…i potporom HBK i Opusa Dei

Zanimljivo je pritom da je do 2008. u uspješnoj tvrtci Sermon d.o.o. prokuristica s pravom zastupanja sa članom uprave bila i izvjesna Maria del Carmen Calvo del Valle, koja je u Hrvatsku došla s namjerom osnaživanja prelature Opus Dei. Duguje li i u kojoj mjeri svoj poslovni, pa i društveni uspjeh, Željka Markić upravo Opusu Dei, čija je članica?

Povezanost s Katoličkom crkvom vidljiva je iz dugogodišnje aktivnosti Marija Živkovića (oca Željke Markić i Marija Živkovića) u Obiteljskom centru, usko povezanom s Katoličkom crkvom te iz njegovog članstva u Papinskom Vijeću za obitelj u Vatikanu . Vice John Batarelo obnaša dužnost Predstojnika Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije od 2010., predsjednik je udruge Vigilare, a u udruzi Centar za obnovu kulture (COK) , zajedno sa Stjepanom Bartulicom izrađuje i provodi edukacijske programe za mlade konzervativce.

Obitelji Markić, Ilčić, Planinić, Batarelo, Miletić i Bartulica svi nastupaju ispred tzv. građanske inicijative U ime obitelji u sklopu koje su, do krajnjih granica, izmanipulirali najdemokratskiji instrument referenduma za postizanje krajnje nedemokratskog cilja – ograničavanja prava i sloboda jedne manjine. Osim toga, manipulacija je evidentna i iz samog referendumskog pitanja, koje zapravo od građana traži da potvrde nešto što ionako već jest tako. Konačno, i sam naziv inicijative, gdje je u prvom planu obitelj, manipulativan je, jer se ne bavi zaštitom obitelji, već „zaštitom“ braka i to samo onog heteroseksualnog i formaliziranog. Treba napomenuti i da su iste osobe prijašnjih godina neuspješno prikupljale potpise za zabranu pobačaja putem građanske inicijative Potpisujem deklaraciju (2008) koja je neslavno propala. Isto su tako u kolovozu 2012., uz podršku i pomoć biskupa, najavili prikupljanje potpisa protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Kad su uvidjeli da za ova dva pitanja nemaju podršku javnosti, pristupili su manipulaciji, ponudivši im prividno neutralno pitanje, iz čijeg se površnog iščitivanja ne percipira njegova ograničavajuća narav.

Manipulacija je evidentna i u zastrašivanju javnosti i pozivanju na „zaštitu“ od mogućnosti homoseksualnog braka, kojim će se osim toga omogućiti usvajanje djece. Činjenica je, međutim, da se u prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu obiteljska zajednica homoseksualnih osoba ne definira kao brak, već kao partnerstvo te da im Zakon ne dozvoljava usvajanje djece.

U svojim istupima, pokretači referenduma pozivaju se na tradiciju i kršćanske vrijednosti, pritom ne spominjući da je hrvatska tradicija potpuno drugačija. Naime, uvid u etnografsku građu o hrvatskim tradicijskim obilježjima braka i obitelji pokazuje da je obitelj nekada uključivala mnogo više članova od današnje nuklearne obitelji te su djecu odgajala starija djeca ili starije žene, a ne otac i majka. Brak je po današnjim uzusima bio na granici pedofilije jer su se udavale mlade djevojke, gotovo djevojčice, u nekim krajevima i po principu otmice. Parovi u ruralnim područjima su i po više godina živjeli crkveno nevjenčano, a postojali su i probni brakovi u kojima je žena prvo morala dokazati svoju plodnost da bi se uopće mogla udati. Takvi su još i danas aktualni na otoku Korčuli, primjerice, čak i u izrazito katoličkim obiteljima. Nuklearna građanska obitelj i model dvoroditeljskog odgoja djece – koji se danas, iako sve manje, prakticira – uvezeni su s protestantskog Zapada te su ovdje u punom smislu zaživjeli tek u socijalizmu.

Tko su oni:

Željka Markić – bivša potpredsjednica udruge Grozd, članica udruge Obiteljsko obogaćivanje, osnivačica udruge Marijini obroci Hrvatska, bivša predsjednica stranke HRAST,stranke koja se između ostalog otvoreno zalaže za zakonsku zabranu pobačaja, uključujući i pravo na pobačaj u izvanrednim okolnostima . Javno lice inicijative, odnedavno udruge, U ime obitelji. Vlasnica tvrtke Sermon d.o.o. za kliničko ispitivanje lijekova. Sermon d.o.o. otvoren je 2004. godine, a potpisnica na računu izvjesna Maria del Carmen Calvo del Valle –došla u Hrvatsku s misijom osnaživanja Opus Dei. Prema službenim stranicama tvrtke Sermon CRO , jedan od njihovih sponzora je i TEVA Pharmaceutical Industries, koja između ostalog proizvodi i sredstva za kontracepciju. 2012. otvara se tvrtka Neox klinička ispitivanja d.o.o. (u 100% vlasništvu Sermon d.o.o.), a jedina osoba za zastupanje je Željka Markić.

Tihomir Markić – suprug Željke Markić, osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke Sermon d.o.o. Također vlasnik i direktor Poliklinike Victus , te zajedno sa svojom suprugom član udruge Obiteljsko obogaćivanje. Suprugu prati kao supredavač programa američke Međunarodne federacije za razvoj obitelji (IFFD), fokusiranog na „promicanje osobnog i bračnog napretka supružnika te pružanje pomoći roditeljima u odgoju djece“. Obiteljski program IFFD-a potekao je iz Opusa Dei, a izravno je inspiriran tekstovima i naukom Španjolca Josemarije Escrive, utemeljitelja Opusa Dei.

Dubravka Hrabar – predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu , članica inicijative U ime obitelji. 2009. pravno je opovrgavala jednakost bračne i izvanbračne zajednice u Obiteljskom zakonu, tvrdeći da su izvanbračne zajednice izjednačene s bračnima jedino u imovinsko-pravnim odnosima, osporavajući im pravo na medicinski potpomognutu oplodnju. Članica je Upravnog odbora Bartuličina Centra za obnovu kulture.

Krešimir Miletić – voditelj građanske inicijative I ja sam bio embrij – u ljeto 2012. najavljivao je provođenje referenduma o zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, uz svesrdnu pomoć pomoćnog biskupa zagrebačkog, mons. Valentina Pozaića, koji je još u siječnju 2013. pozivao na Novu Oluju, a propovijed povodom blagdana Svih Svetih iskoristio za politički obračun s aktualnom vlašću. Miletić je osim toga i dopredsjednik stranke HRAST , ali i predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti Blaženi Alojzije Stepinac, a zaposlen je u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Stephen Nikola Bartulica, povratnik iz SAD-a, povjerenik za vjerska pitanja u Uredu predsjednika Ive Josipovića, član poslovnog odbora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i utemeljitelj udruge Centar za obnovu kulture (COK) na čiji je poziv Judith Reisman stigla u Hrvatsku. Izrazito se protivi 4. modulu zdravstvenog odgoja na način kako ga je zamislilo Jovanovićevo ministarstvo, jer se se njegovi stavovi ‘uglavnom poklapaju’ s mišljenjem biskupa i udruge GROZD. Zajedno s Vice Batarelom, predsjednikom Vigilare, organizirao potpisivanje peticije za zabranu abortusa i osporavanje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji pod nazivom I ja sam bio embrij .

Judith Reisman je američka konzervativna publicistkinja i komunikologinja koja je stigla u Hrvatsku na poziv udruge Centar za obnovu kulture i Vigilare s jasnom zadaćom da hrvatskoj javnosti pošalje uznemirujuće poruke o pogubnosti seksualnog odgoja u školama. Reisman nema radova u znanstvenim časopisima a njezine knjige objavljuju isključivo izdavači koji publiciraju religijsku i političku literaturu desne provenijencije. U radikalnim konzervativnim krugovima postala popularna zbog svojih tvrdnji da su za pojavu nacizma i holokausta bili najodgovorniji njemački homoseksualci okupljeni oko Hitlera. Reisman je posjetila Hrvatsku u siječnju 2013 kako bi agitirala protiv programa zdravstvenog odgoja kao produkta “zločinačkog- homoseksualno- pedofilskog ” rada Alfreda Kinseya. Križarski pohod usmjeren na lik i djelo poznatog seksologa Alfreda Kinsey-a uključuje i tužbu gdje je 1991. Reisman je tužila Kinsey Institut Sveučilišta Indiana , ali je slučaj odbačen 1994. i zabranjeno joj je ponovno podnošenje tužbe.

Vice John Batarelo, povratnik iz Australije, dugi niz godina radio u Hrvatskom Caritasu gdje je bio zamjenik ravnatelja , da bi 2010. godine preuzeo službu predstojnika Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije. Voditelj je udruge Vigilare , jedan od začetnika ideje o pokretanju građanske inicijative ‘U ime obitelji’, vanjski član Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskog sabora. Zajedno sa Bartulicom izrađuje i provodi edukacijske programe za mlade konzervativce. Mediji ga nazivaju crkvenim kraljem društvenih mreža koji je pokrenuo boj protiv Vlade. Potpredsjednik je udruge Obiteljsko obogaćivanje koju su osnovali sljedbenici međunarodne organizacije Federation for Family Development (IFFD) tijesno je povezana Opusom Dei. Udruge je registrirana na adresi obitelji Markić, a članovi su i obitelj Miletić i Batarelo, kao i Jozefina Skelin. Bio je član pregovaračkoga tima Hrvatske biskupske konferencije s Vladom RH o Zakonu o suzbijanju diskriminacije (2008.), za kojeg je pak predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić ustvrdio kako ugrožava obitelj. Strastveni je zagovornik zabrane pobačaja i zabrane medicinski potpomognute oplodnje.

Mario Živković, brat Željke Markić, liječnik i istaknuti aktivist inicijative U ime obitelji. Živković je uspješan poduzetnik i vodi hrvatsku podružnicu njemačke farmaceutske tvrtke Stada d.o.o . Osim toga, suvlasnik je i u tvrtkama Magla projekt d.o.o., registrirane za trgovanje nekretninama, Kapetan Nemo d.o.o., registrirane za iznajmljivanje i davanje u zakup plovila, teŠampiko d.o.o koja se bavi uzgojem povrća, cvijeća, ukrasnog bilja i rasada. Osnivač je i tvrtke Gea-Com d.o.o., u kojoj je do 2005. funkciju direktorice obnašala njegova sestra, Željka Markić. Iz financijskog izvještaja njegove tvrtke vidljivo je da izdvaja sredstva za donacije. Poznato je da donira „Marijine obroke“ koje je osnovala njegova sestra Željka Markić.

Kristina Gavran Živković – supruga Marija Živkovića, brata Željke Markić. Trenutačno direktorica tvrtki Gea-Com d.o.o. i Šampiko d.o.o (registrirana u Krnjaku).

Krešimir Planinić – odvjetnik inicijative U ime obitelji, a istupa i u ime udruge GROZD, čije je javno lice Ladislav Ilčić. Osobni prijatelj obitelji Markić i Ćurlin (Marija Ćurlin sestra je Ladislava Ilčića). Zajedno sa suprugom, Renatom Planinić suosnivač je i član upravnog odbora Marijinih obroka Hrvatska.

Renata Planinić – predsjednica udruge Marijini obroci, registrirane na istoj adresi kao i tvrtka Željke Markić, Sermon d.o.o.

Ladislav Ilčić – zajedno sa sestrom Kristinom Pavlović od 1996. implementira američki apstinencijski program Teen Star. 2006 zajedno osnivaju udrugu GROZD, koja je, uspješno, ali nasreću, nakratko ishodovala ustavnu zabranu primjene Zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Još od 2008. godine aktivni u prikupljanju podrške građana za zabranu istospolnih zajednica, ali i pobačaja putem inicijative Potpisujem deklaraciju. 2013. godine izabran je u Gradsko vijeće Grada Varaždina s liste stranke HRAST, kojoj je i predsjednik. Hrast se otvoreno zalaže za zabranu abortusa i zabranu medicinski potpomognute oplodnje .

Kristina Pavlović – zajedno s bratom Ladislavom Ilčićem od 1996. implementira američki apstinencijski program Teen Star putem Udruge za cjeloviti spolni odgoj “Teen STAR”.2006 zajedno osnivaju udrugu GROZD, čija je dopredsjednica i koja je 2013., uspješno, ali nasreću, nakratko ishodovala ustavnu zabranu primjene Zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Izvršna je direktorica Centra za prirodno planiranje obitelji, čija je pak predsjednica njezina sestra, Marija Ćurlin. Na lokalnim izborima 2013. Kristina Pavlović godine bila je četvrta na listi stranke HRAST za zagrebačku skupštinu.

Marija Ćurlin – sestra Ladislava Ilčića i Kristine Pavlović, predsjednica udruge Centar za prirodno planiranje obitelji, članica stranke HRAST. Na parlamentarnim izborima 2011.druga na listi stranke Hrast u 1. Izbornoj jedinici, odmah iza Krešimira Miletića. Zajedno sa suprugom Krešimirom Ćurlinom aktivna je i u udruzi Marijini obroci. Inače je pod egidom nezavisne stručnjakinje, liječnice, bila angažirana na izradi programa zdravstvenog odgoja kojeg je zastupala i eksperimentalno provodila udruga GROZD, pod vodstvom njenog brata Ladislava Ilčića.

Krešimir Ćurlin – suprug Marije Ćurlin, sestre Ladislava Ilčića, suosnivač udruge Marijini obroci, zajedno s Krešimirom i Renatom Planinić, te Tihomirom Markićem. U udruzi je zadužen za financijska pitanja. Zaposlen je u Zagrebačkoj banci, a član je i Nadzornog odbora ZB Invest . Zaklada UniCredit (UniCredit Foundation) koja udvostručuje originalni iznos donacija zaposlenika banke neprofitnim organizacijama ga je nagradila 2012. godine za podršku organizaciji “Marijini obroci“.

Kako su im poslovale firme u 2012.

Sermon – prihod: 16,8 mil. kn, dobit 4 mil. kn
Kapetan Nemo – prihod: 1,59 mil. kn, gubitak 4.200 kn
GEA-COM – prihod: 2,5 mil. kn, dobit 45.000 kn
Šampiko – prihod: 184.000 kn, dobit 170.000 kn
Poliklinika Victus – prihod: 737.000, dobit 119.000 kn
Strada – prihod: 23,8 mil. kn, dobit 65.000 kn.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s