Nadbiskupski proračun

Novi List

Opća praksa Tihomira Ponoša

22. studenog 2013 14:18

Napisao: Tihomir Ponoš

Kaptol je prigovorio je građanskim udrugama da obilato koriste sredstva proračuna koji s više od 86% pune hrvatski katolici. No, proračun pune i tvrtke, a nije znano da postoji katolička Ina, katolička Podravka ili katolički Agrokor. Nije dobro kada važno tijelo Crkve ne zna kako se proračun puni, ali zato pouzdano zna kako se prazni

Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije očito je jako zaboljelo prošlotjedno pismo građanskih inicijativa i organizacija papi Franji u kojem izražavaju zabrinutost stavom »episkopata u Hrvatskoj, naročito kardinala Josipa Bozanića i nekolicine biskupa, koji su javno iskazali protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru«. U srijedu je Nadbiskupski duhovni stol, ne bi li zaštitio svog nadbiskupa, prvoprozvanog Josipa Bozanića, otpovrnuo udrugama i manje-više im poručio da ne govore istine. To priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola nije zanimljivo po tom dijelu, odnosno odgovoru građanskim inicijativama i organizacijama nego po nekim dijelovima iz kojih se razabire nerazumijevanje vremena, svijeta i društva. Valja krenuti od dijela priopćenja koje je, u tjednu kad je povratak na scenu najavio Monty Python, razgalilo svakog ljubitelja humora te komičarske skupine. Dakle, Nadbiskupski duhovni stol prigovorio je tim inicijativama i organizacijama da »usput rečeno, obilato koriste sredstva proračuna Republike Hrvatske koji s više od 86 posto pune hrvatski građani katoličke vjeroispovijesti«. Eto, dakle, doživjeli smo i to da neko tijelo Katoličke crkve u Hrvatskoj nekoga proziva za obilato korištenje proračunskog novca. Još da doživimo da nas obavijeste koliko je to novca i koja se to svota i mračni poslovi kriju iza toga »obilato« pa da svi budemo informiraniji.

M nogo je zanimljiviji drugi dio te rečenice u kojem se izričito tvrdi (a zapravo se nesuvislo lupeta) kako taj proračun »s više od 86 posto pune hrvatski građani katoličke vjeroispovijesti«. To je ili potpuno nerazumijevanje proračuna ili podlo manipuliranje brojkama. Naime, u stanovništvu Hrvatske katolika je nešto više od 86 posto (točno 86,28 posto prema Popisu stanovništva iz 2011. godine), ali to nikako ne znači da katolici pune 86 posto proračuna. On se, naime, puni na malo više načina i iz malo više izvora, a ne samo od onoga što građani po bilo kojoj zakonskoj osnovi transferiraju u proračun. Pune proračun tako i tvrtke, a ne samo građani, a nije znano da postoji 86-postotna katolička Ina, 86-postotna katolička Podravka ili 86-postoto katolički Agrokor. Taj problem može se postaviti u širi društveni kontekst jer očito je da nije dobro kada tako važno tijelo Katoličke crkve ne zna kako se proračun puni, ali zato pouzdano zna kako se prazni.

Druga zavađenost s vremenom, svijetom i društvom iščitava se na kraju priopćenja gdje se za građanske inicijative i organizacije konstatira da zamagljuju istinu, a to je »svojstveno sljedbenicima komunističkih metoda u novome ruhu«. Iza toga se krije dubok i ozbiljan problem. Svakoga tko kritizira Katoličku crkvu netko relevantan iz te vjerske zajednice optužuje za komunizam. Jer, naravno, Crkvu kritziraju samo komunisti, smatraju crkvenjaci.

P roblem je u tome što crkveni prelati ne razumiju osnove liberalne demokracije i zato svakoga tko ih kritizira trpaju u komuniste. Nije im jasno da je kritika Crkve u liberalnoj demokraciji nešto sasvim uobičajeno i nije istoznačno, ni slično, proganjanju vjere. Nerazumijevanjem osnovnih postavki liberalne demokracije vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj pokazuje da mu ni taj poredak nije po volji. Čovjeku ne preostaje ništa drugo nego da se zapita, parafrazirajući naslov jedne poznate knjige »Kuhariću, što je ostalo?«.

http://www.novilist.hr/layout/set/print/Komentari/Blogovi/Meduzemlje-Tihomira-Ponosa/Nadbiskupski-proracun

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s