Bozanić: Ljudski nazadujemo, na referendumu glasujte ZA

Večernji list

Glas biskupa

Brak je životna zajednica žene i muškarca i čudno je što se moramo zalagati da se to definira, poručio je kardinal iz Varaždina, sa zasjedanja biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

Autor:
Izak Vrtarić/VLM

– Sve kojima je na srcu brak i obitelj pozivam da izađu na referendum i daju glas ZA brak kao životnu zajednicu žene i muškarca. Dakle, mi smo ZA! – izjavio je zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, na početku 17. sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u varaždinskom Biskupskom ordinarijatu.

Izrečenom otvorenom stavu glede referendumskog pitanja prethodio je uvod domaćina biskupa Josipa Mrzljaka i samog Bozanića.

– Obišao sam cijelu varaždinsku biskupiju i vidim ruševne kuće, sve je manje ljudi, to je bolno. Župnici mi šalju izvješća, prema kojima svake godine na području biskupije bude tisuću manje rođenih u usporedbi s umrlima, a gdje su tek oni koji su odselili. To je problem crkve, društva i države, a ne sporedne stvari koje nam se svakodnevno serviraju – rekao je Mrzljak te dodao da su na koronama pričali i o pismu pape Franje, tj. pitanjima braka i obitelji. Župnicima je, dodaje, preporučio da o tome pričaju i s vjernicima na terenu, jer do siječnja treba papi poslati odgovore i prijedloge.

Riječ je preuzeo kardinal Bozanić, koji je ustvrdio kako je glavna tema sjednice biskupa priprema za sakrament svete potvrde. No na svetoj potvrdi zadržao se ukupno jednu rečenicu te prešao na, ipak, glavniju temu.

– Iduće godine u Rimu imamo izvanredno zasjedanje sinode biskupa na temu braka i obitelji. Biskupima su poslana pitanja i traži se da se razgovara sa župnicima i vjernicima te upute prijedlozi. Brak i obitelj s više je strana aktualna tema i životno pitanje. Sve nas manje ima i prema tome ne možemo biti indiferentni niti pristupati neozbiljno – nadovezao se Bozanić na Mrzljakov uvod o depopulacij te potom spomenuo papinu knjigu O nebu i zemlji, koja “govori o stanovitom antropološkom nazadovanju”.

– Susrećemo neka pitanja kojih ne bi bilo prije dvadesetak godina,npr. što je to brak. O tome govori sama narav, a i riječ Božja. To je životna zajednica žene i muškarca i čudno je što se moramo zalagati da se to definira. Prigodom referenduma crkva samo želi da se to sačuva, da se brak javno definira  – ustvrdio je Bozanić i dodao da se brak ne može poistovjetiti s nekim drugim zajednicama. Katolička crkva, kaže, ne promiče diskriminaciju i prava većine spram manjine te je otvorena za dijalog.

Štoviše, institucija braka je u opasnosti da bude diskriminirana i predstavljena kao nešto što nije, smatra.

– U javnosti se javljaju određene manipulacije, gdje se crkvi i nekim organizacijama i inicijativama predbacuje nešto što ne zastupaju – rekao je te dodao da antropološko nazodovanje nije vjersko nego društveno pitanje i cijelo društvo mora biti zainteresirano da se neke stvari dobro postave u Zakonu, a ako treba i Ustavu.

Biskupi pozivaju da se na referendumu zaokruži ‘ZA’

Žele popis žrtava komunističkog sustava

Traže i svjedoke

– Na koronama smo sa župnicima razgovarali i o tome što napraviti za popis žrtava komunističkog sustava.

Prošlo je 70-ak godina, no žrtvi nije bilo samo 1945. nego i desetljećima nakon rata, gotovo sve do najnovijih vremena. Župnike potičemo da pronađu ljude koji će pomoći da dobijemo taj popis – izjavio je varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s