‘TO JE DISKRIMINACIJA’ Vrhunski zadarski sudac dao ostavku zbog referenduma!

Autor: 057info.hr/ZDNews.hr/tportal.hr

Datum objave:
13.11.2013

Predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić podnio je Županijskom izbornom povjerenstvu ostavku na mjesto predsjednika gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma, kojim bi se građani 1. prosinca trebali izjasniti jesu li za to da u hrvatski Ustav uđe odredba prema kojoj je brak zajednica muškarca i žene

 

Autor: 057info.hr/ZDNews.hr/tportal.hrDatum objave: 13.11.2013 14:11

‘Ovog referenduma nije smjelo biti jer nemamo pravo referendumom nametnuti definiciju braka i na taj način odreći manjini legalnu mogućnost takve zajednice’, rekao je jutros za ZDNews sudac Rogić, koji je na glasu kao jedan od najučinkovitijih domaćih sudaca budući da je u nekoliko dana riješio stotinjak predmeta starih 40 godina.

To ne znači, prema njegovim riječima, da bi on na referendumu bio protiv, već da se tim referendumom krši temeljeno načelno državnosti koje jamči ustav. Zaštita manjine moguća je i ogleda se samo u demokratskoj državi, izražava svoj pravni, ali i građanski stav sudac Željko Rogić.

Dodao je kako se ne poštuje načelo jednakosti i kako procedura dolazi na red samo ako smo jasni oko načela jednakosti koja je u ovom slučaju povrijeđena. Sociološko istraživanje bilo bi primjerenije, ističe predsjednik Općinskog suda u Zadru.

Pitali smo ga kako je na ovakav jedinstven čin u pravosuđu, ali i na hrvatskoj političkoj sceni, reagirao predsjednik Županijskog povjerenstva.

‘Tako što su odmah umjesto mene stavili suca Hrvoja Viskovića za predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva’, kratko je odgovorio.

Kritizirao je i naše ustavne suce. ‘Zamisao da bude takav referendum diskriminacija je koju je Ustavni sud trebao davno prepoznati, a ne robovati činjenici da je sakupljen dovoljan broj potpisa’, rekao je sudac Rogić i za primjer naveo kako volju građana Hrvatske nitko nije ispitivao referendumom kada smo trebali ući u NATO.

‘Danas je takvo vrijeme da referendumsko pitanje u Hrvatskoj može jedino biti: Može li radnička plaća biti manja od pet tisuća kuna, jer provođenjem ovoga referenduma bacamo milijune dok te iste obitelji sve više gladuju i ne znaju zbog čega se diže prašina oko braka. Svi smo mi jedno društvo. Idemo biti solidarna zajednica’, poručio je sudac Rogić.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s