Strane Strane agencije o referendumu: “U zemlji u kojoj Crkva ima velik utjecaj pokušavaju se zabraniti istospolni brakovi”

Index.hr

Piše: Hina
petak, 8.11.2013

Strane novinske agencije izvijestile su u petak da je Hrvatska za 1. prosinca raspisala referendum o tome hoće li se brak ustavno definirati kao zajednica muškarca i žene, interpretirajući to kao odlučivanje o zabrani istospolnih brakova.
Talijanska novinska agencija ANSA izvijestila je da je hrvatski parlament velikom većinom glasova odlučio raspisati referendum na inicijativu “kozervativne katoličke udruge” koja se protivi “hipotetskom uvođenju istospolnih brakova”. Agencija dodaje da je tema izazvala uzavrelu višemjesečnu društvenu raspravu u “90-postotnoj” katoličkoj zemlji i navodi da aktivisti za zaštitu prava homoseksualaca incijativu smatraju diskriminatornom.

Austrijska APA javlja da je raspisan referendum o tome hoće li ustavna definicija braka glasiti da je to “zajednica muškarca i žene”, dodajući da se “neizravno” radi o zabrani istospolnih brakova. Naglašava se da će li, bude li rezultat referenduma “za”, to automatski postati dio ustava, iako je vladajuća većina u parlamentu to isprva pokušala spriječiti, ali je reterirala nakon upozorenja ustavnog suda. APA piše kako je referendum plod inicijative “s Crkvom povezane organizacije U ime obitelji”, koja je prikupila 750 tisuća važećih potpisa građana. Vlada lijevog centra, dodaje agencija, referendum smatra diskriminatornim, ali ga nije pokušala spriječiti ispitujući ustavnost referendumskog pitanja.

Francuski AFP piše da je Sabor odobrio održavanje referenduma “protiv istospolnog braka” većinom glasova zastupnika unatoč protivljenju aktivista za prava homoseksualaca koji kažu da se radi o diskriminaciji. Također se navodi kako je Hrvatski sabor djelovao na osnovu prikupljenih više od 700 tisuća potpisa “konzervativne skupine U ime obitelji” koja želi da se brak definira kao zajednica muškarca i žene. AFP navodi da u hrvatskom ustavu trenutačno nema definicije braka. Agencija objašnjava da istospolni brak u Hrvatskoj nije dopušten, ali da konzervativci žele blokirati takvu mogućnost pošto je vlada najavila legalizaciju registriranog istospolnog partnerstva. Naglašava se da će ovo biti prvi referendum na inicijativu građana od hrvatske samostalnosti i da odaziv nema utjecaja na konačan ishod. AFP piše nadalje da su ‘gay’ pitanja osjetljiva stvar u Hrvatskoj, zemlji u kojoj “Crkva ima posebno utjecajnu ulogu”. Dodaje se da skupina “U ime obitelji” odbija optužbe o homofobiji i “zauzvrat osuđuje agresivne poteze skupina za homoseksualna prava”.

Američka agencija AP javlja da će Hrvatska, najmlađa članica EU-a, održati referendum o tome “hoće li se dopustiti istospolni brakovi”, dok istodobno skupine aktivista za ‘gay’ prava tvrde da je glasovanje neustavno jer utječe na temeljna ljudska prava. AP dodaje da je pitanje podijelilo Hrvatsku koja je poduzela korake da zaštiti prava homoseksualaca, ali su pitanja poput istospolnog braka i dalje visoko osjetljiva u toj “nepokolebljivo katoličkoj naciji”. Također američka agencija Bloomberg piše da se radi o referendumu “za ustavnu zabranu istospolnih brakova u dominantno rimokatoličkoj zemlji”.

Britanski Reuters navodi kako će Hrvati 1. prosinca odlučiti hoće li brak u ustavu definirati kao zajednicu muškarca i žene, dodajući kako se radi o inicijativi koju sponzorira rimokatolička građanska skupina, a aktivisti za prava homoseksualaca kritiziraju je kao diskriminacijsku i ‘anti-gay’.

O održavanju referenduma također su izvijestile novinske agencije u regiji, slovenska STA i srbijanske Tanjug i Beta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s