UDRUGA DAVID PROSVJEDUJE ‘Neka Crkvu financiraju vjernici, a ne svi građani!’

Jutarnji.hr

ZA MOGUĆNOST IZBORA

UDRUGA DAVID ‘Neka Katoličku crkvu financiraju vjernici, a ne svi građani’

Damjan Tadić / CROPIX

Autor:  Hina

Upozoravaju da ono što građani plaćaju ili financiraju kroz državni proračun direktno utječe na njihov osobni standard
ZAGREB – Procjenjuje se da se za djelatnost Katoličke crkve iz državnog proračuna izdvaja milijardu kuna, a s druge strane nedostaje novaca za zdravstvo, školstvo, mirovine, socijalnu skrb i drugo, ustvrdila je danas Udruga za zaštitu ljudskih prava “David” koja se zalaže da vjerske ustanove financiraju vjernici i građani koji to žele.

Upozorivši da ono što građani plaćaju ili financiraju nekoga kroz državni proračun direktno utječe na njihov osobni standard, udruga David od Vlade je zatražila da zauzme odlučan stav i zaštiti sve građane i državni proračun od “pozamašnih financijskih davanja vjerskim institucijama” te da se spriječi “štetno i neprimjereno isisavanje novca iz državnog proračuna”.

‘NEKA I CRKVE POLOŽE RAČUN KAKO TROŠE 330 MILIJUNA PRORAČUNSKOG NOVCA’ Kajin za promjenu ugovora sa Svetom Stolicom

“Vjerska se djelatnost u Hrvatskoj financira nedobrovoljnim doprinosom svih građana, direktno iz državnog proračuna dok mnogi građani ne koriste usluge Katoličke crkve jer nisu vjernici ili nisu zainteresirani za odlazak na njihove službe, a njihova djeca ne pohađaju vjeronauk”, kazao je na predsjednik Udruge “David” Boris Stanojević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena kampanja za ukidanje financiranja crkvi iz državnog proračuna.

Rekao je da građani godišnje za Katoličku crkvu plaćaju 400 kuna od prosječne plaće, 16 lipa od svakih 100 kuna potrošenih u dućanu te 80 lipa od svakih 100 kuna kazne ili takse.

“Zalažemo se za dosljedno provođenje ustavnih načela odvojenosti crkve od države te da država poštiva ustavne vrijednosti sekularnosti i jednakopravnosti svih građana”, zaključio je Stanojević. Dodavši je da na hrvatskom teritoriju treba vrijediti pravni poredak, a ne paralelni pravni sustavi koji su u koliziji s poveljama o ljudskim pravima te Ustavom i zakonima.

Na konferenciji je danas upozoreno i na slučaj vjeroučiteljice Jadranke Dolić iz Slavonskog Broda, nad kojom je, tvrdi udruga, učinjen mobing od strane druge vjeroučiteljice Vošnje Tunjić čiji muž ima političke veze. Naime, ona je u jednoj osnovnoj školi u Slavonskom Brodu, gdje je bila u stalnom radnom odnosu dobila otkaz uz obrazloženje ravnatelja škole da joj je nadležni biskup oduzeo mandat. Ravnatelj ju je pri tome htio prisiliti da potpiše riješenje o otkazu što je ona odbila. Dolić ističe kako se sve to dogodilo zbog pritisaka i političkog utjecaja koji ima muž vjeroučiteljice Tunjić.

Obratila se nadležnom biskupu, ali je odbijena uz prijetnje. Obratila se i nadbiskupu Josipu Bozaniću, biskupu Puljiću, USKOK-u, Ministarstvu branitelja, ali također bez odgovora.

Dolić je najavila da će se i dalje zauzimati za istinu i pravdu i vlastito dostojanstvo te da će se i dalje boriti protiv “bahatih, umišljenih i nepravednih moćnika koji se dodvoravaju bogataškim i političkim lobijima, a ne mare za ljude u nevolji”.
http://www.jutarnji.hr/udruga-david-prosvjeduje–neka-crkvu-financiraju-vjernici–a-ne-svi-gradani—/1131135/

Jedna misao o “UDRUGA DAVID PROSVJEDUJE ‘Neka Crkvu financiraju vjernici, a ne svi građani!’

  1. vjeronauk u skoli bi trebali financirati roditelji cija ga djeca pohadjaju, a ne drzava ili da se vjeronauk premjesti u crkvene prostore. s obzirom da ima 87 % vjernika to za crkvu ne bi trebao biti problem, ako ne bi doslo do naglog pada broja “vjernika” …..

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s