PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Udruga Protagora je 08.01.2013. godine podnijela udružnu tužbu protiv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH zbog diskriminacije učenika  koja se već dva desetljeća provodi nad učenicima javnih škola koji ne upisuju vjeronauk. Tužbeni zahtjev bio je usmjeren na utvrđenje da su Nastavnim planom i programom za osnovnu školu diskriminirani učenici koji zbog svjetonazorskog ili drugog uvjerenja ne žele pohađati vjeronauk, a nije im ponuđen drugi odgovarajući izborni predmet, te je od suda zatraženo da naloži Ministarstvu da u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude Nastavni plan i program za osnovnu školu dopuni predmetom alternativnim vjeronauku i u daljnjem roku od tri mjeseca osigura izvođenje nastave tog predmeta.

Protagoru zastupaju odvjetnici Vesna Alaburić i Alan Sorić (potonji je i član udruge) – pro bono. Na poziv za mirenje, koji je prethodio tužbi, MZOS nije pristao pa je tužba podnesena Županijskom sudu u Zagrebu. Bez ikakve rasprave o predmetu spora ŽS je dana 31.07.2013. godine odbio sve dokazne prijedloge i tužbu Protagore kao neosnovanu, nakon čega je Protagora podnijela žalbu Vrhovnom sudu RH pozivajući se, između ostalog, na praksu Europskog suda za ljudska prava.

Ovo iskustvo – pravni postupak kojim smo odlučni iscrpiti sve raspoložive pravne mogućnosti u Hrvatskoj, a ako ne postignemo zadovoljavajući rezultat i pokretanjem privatne tužbe naših članova koju ćemo po potrebi okončati na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu – dovelo nas je međutim do slijedećeg zaključka: Republika Hrvatska putem svojih javnih škola nedvojbeno provodi diskriminaciju najmlađih i najranjivijih članova svog  društva, a javne institucije (s činjenicom ove diskriminacije upoznati su mnogi – i pojedinci i institucije u RH – spomenimo samo Ured UNICEFa u RH i Ured pravobraniteljice za djecu) uključivši i pravosudne, nisu spremne učiniti ništa da se ta diskriminacija dokine. Štoviše, ŽS je, između ostaloga, odbio dokazni prijedlog Protagore da od Ureda pravobraniteljice za djecu pribavi podatke o pritužbama roditelja na organizaciju i provedbu nastave vjeronauka. Također, nitko ne reagira pa se slobodno provodi – prema procjeni uprave same škole – i vjerska indoktrinacija učenika bez ili čak i protiv suglasnosti roditelja.

Poštujući sva prava pripadnika bilo koje religijske organizacije u RH, ističemo ovom prilikom da njihova prava proizlaze prvenstveno iz Ustava RH, iz kojeg međutim isto tako proizlaze i prava ireligioznih građana (Ustav RH čl. 14), a koji, a to je za ovu raspravu značajno, u svojem čl. 41. određuje RH kao sekularnu državu.

Pozivamo naše religiozne sugrađane da podrže naša nastojanja! Očekujemo da će svjesni blagodati uživanja vlastitih svjetonazorskih prava naći volje i snage poduprijeti i ista takva naša prava. Ne možemo i ne trebamo svi vjerovati isto, ali svi moramo biti jednaki pred državom!

Ne samo na iskustvu pravnog postupka navedenog na početku ovog priopćenja, već i temeljem niza informacija i pritužbi koje je udruga Protagora u šest godina svojeg javnog djelovanja prikupila te na njih javno reagirala, odgovorno tvrdimo da je načelo sekularnosti i jednakosti građana RH ugroženo, a time je narušena i ozbiljno dovedena u pitanje ideja pravednosti na kojoj bi se uređenje naše domovine trebalo zasnivati.

Republika Hrvatska je između 1996. i 1999. godinesklopila četiri ugovora sa Svetom stolicom o kojima je naknadno Sabor donio i zakone kojima se ti ugovori implementiraju.Smatramo da su ovi ugovori otvorili prostor u hrvatskom društvu ne samo za primjenu zakona koji  Katoličkoj crkvi daju niz privilegija – društvenih, političkih i ekonomskih – već sami ugovori dovode ozbiljno u pitanje i sam suverenitet RH. Štoviše, moć koju je KC ovim ugovorima dobila u društvenom i političkom djelovanju takve su naravi i snage da se ona postavlja kao arbitar u mnogim etičkim i političkim temama namećući stavove koji suštinski odudaraju od postignuća prirodnih i humanističkih znanosti, načela ljudskih prava i principa jednakopravnosti svih ljudi a u potpunosti izlaze iz okvira crkvenog djelovanja u suvremenom demokratskom društvu.

 U samim ugovorima stoji kako se „…u slučaju da jedna od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor i da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima …“i mi smatramo da su prilike uistinu promijenjene, te da ugovore sklopljene između Republike Hrvatske i Svete stolice nužno i hitno treba revidirati.

 Iako kroz medije bivamo informirani o nekim inicijativama Vlade o promjeni ovih odnosa, kao na primjer o uvođenju poreza Crkvi, smatramo da do ovog trenutka svog mandata Vlada nije niti najavila niti provela inicijative koje bi ovu situaciju promijenile. Smatramo da financiranje Crkve iz proračunskih sredstava koja se prikupljaju porezom što ga plaćaju svi građani mora biti nadomješteno dragovoljnim porezom pripadnika određene vjerske zajednice. Jednako tako ukazujemo na nespojivost sekularnog karaktera države s naglašenom zastupljenošću vjerskih obreda na državnim manifestacijama. Revizijom spomenutih ugovora stvorile bi se primjerene  pretpostavke za  uklanjanje svih oblika diskriminacije i za onemogućavanje kršenja sekularnog karaktera države.

Protagora ovim priopćenjem poziva sve građane i organizacije koje djele naše uvjerenje o potrebi zaštite sekularnosti Hrvatske da nam se pridruže u kreiranju zahtjeva Hrvatskom saboru za reviziju ugovora Republike Hrvatske i Svete Stolice.

 Upravni odbor Protagore

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s