Vaistinu ugodna: Pahomijeva “plata” 210.000 dinara

blic.rs

„Vranjske“ tvrde da Pahomije dva puta godišnje, na Božić i na Uskrs, dobija po 210.000 na ime takozvane časti, kao i da je svojoj sestri, monahinji Pavli, obezbedio mesečnu zaradu 90.000 dinara. Prema dokumentima do kojih su došle „Vranjske“, Pahomije je tokom 2011. godine na ime „materijalnih prinadležnosti“ na ruke s eparhijske blagajne dobio oko 30.000 evra.

Vladika Pahomije

Mirko Đorđević, crkveni analitičar, kaže da vladike pored visokih plata imaju skupocene automobile i šofere i da je to posledica sprege između struktura moći u državi i crkvi.

 

– Osim zvaničnih plata, sveštenici za svoje usluge dobijaju novac, a cenovnik je po principu “što više date, manje ćete crveneti”. Pored plate koju dobijaju od Eparhijskog odbora, obavljaju i druge dužnosti, pa je tako vladika Porfirije i predsednik Republičke radio-difuzne agencije. To je sukob interesa, jer crkva dobija velike subvencije od države. Plate, daleko veće od predsednika republike, koja je 114.000 dinara, neprimerene su – kaže Đorđević.
Ubiranje redovnog poreza od sveštenika iz 100 parohija, donacije vernika i zarada od izdavaštva, odnosno prodaje knjiga, crkvenih kalendara i drugih publikacija osnovni su izvori prihoda Eparhije valjevske na osnovu kojih episkop valjevski Milutin prima platu. Za episkopa mileševskog Filareta važi da je jedan od finansijera pokreta „Dveri“, a iznose se i optužbe za malverzacije sa humanitarnom pomoći u organizaciji SPC “Čovekoljublje”. Takođe planira da gradi hotel u Pribojskoj banji. Vladika Porfirije, episkop Bački, osim što je predsednik RRA, i koordinator je SPC sa Vojskom Srbije i potpredsednik Humanitarnog fonda Privrednik.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/406559/Vaistinu-ugodna-Pahomijeva-plata-210000-dinara

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s