‘Grijeh postoji, pa i za one koji ne vjeruju, ako idu protiv savjesti’

Vecernji.hr

OBJAVA: 11.09.2013 / 15:31

Papa Franjo o onima koji ne vjeruju

Franjo napisao i kako je “došlo vrijeme za otvoreni dijalog i bez predrasuda o vjeri” u odgovoru novinaru i osnivaču lista Repubblica Eugeniju Scalfariju

Piše: Iz Rima Silvije Tomašević/VLM

Grijeh je i za one koji ne vjeruju kada idu protiv svoje savjesti, napisao je papa Franju u odgovoru novinaru i osnivaču lista Repubblica Eugeniju Scalfariju. Franjo je napisao i kako je “došlo vrijeme za otvoreni dijalog i bez predrasuda o vjeri”. Scalfari je napisao dva teksta u listu Repubblica na koja danas odgovara papa Franjo, a koja su se odnosila na pitanja da li kršćanski Bog oprašta onima koji ne vjeruju i ne traže vjeru, dakle ateistima.

– Pitanje za one koji ne vjeruju u Boga stoji u poslušnosti prema vlastitoj savjesti. Grijeh postoji, pa i za one koji ne vjeruju, onda kada idu protiv savjesti – napisao je Franjo što je list Repubblica objavio na prvoj stranici. Papa drži kako je došlo vrijeme za otvoreni dijalog i bez predrasuda o vjeri, te kako vjernici i oni koji ne vjeruju trebaju dio puta proći zajedno.

– Čini mi se svakako pozitivnim ne samo za nas već i za društvo u kojem živimo, zaustaviti se i raspraviti o tako važnom pitanju kao što je vjera koja poziva na propovijedanje i Isusov lik. Dvije okolnosti stvaraju danas potrebnim takav dijalog. Prva proizlazi iz činjenice sto se tijekom stoljeća suvremenosti prisustvovalo parodoksu: kršćanska vjera je često obilježena kao mrak praznovjerja koji se suprotstavlja svjetlosti razuma. Tako se, između Crkve i kršćanski nadahnute kulture s jedne strane i suvremene kulture otiskane iluminizmom s druge strane, došlo do nekumunikativnosti – napisao je Franjo i naglasio kako je došlo vrijeme za otvoreni dijalog.

– Druga okolnost je što onaj koji pokušava biti vjernim daru da slijedi Isusa u svjetlosti vjere, proizlazi iz činjenice da taj dijalog nije sporedna stvar postojanja vjernika, već je intiman i neophodan izraz – napisao je papa Franjo i naglasio kako “bez Crkve ne bih bio susreo Isusa bez obzira sto znadem da je beskonačni dar vjere pohranjen u glinenim vazama našeg čovječanstva”.
Polazeći od osobnog iskustva vjere i u traganju za putovima “lako mi je odgovoriti na Vaša pitanja (obraća se papa Franjo novinaru Scalfariju) i tražiti putove duz kojih možemo, možda, jedan dio hodati zajedno”.

http://www.vecernji.hr/vijesti/grijeh-postoji-one-koji-ne-vjeruju-ako-idu-protiv-savjesti-clanak-611746

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s