Biskupi blagdan iskoristili za političke poruke: “Neka se naprave i popisi suradnika Udbe!”

Index.hr

Piše: Media servis, M.L.
Objavljeno prije 3 sata

 

Biskupi blagdan iskoristili za političke poruke: "Neka se naprave i popisi suradnika Udbe!"

Foto: Tomislav Krišto/Cropix

KARDINAL Josip Bozanić se na misi u Mariji Bistrici osvrnuo na neke aktualne događaje u Hrvatskoj i iskoristio priliku za kritiku politike vladajućih. Posebno bio je kad je riječ o Vukovaru.

“Danas ne mogu prešutjeti pokušaj da se obescijeni simbole slobode i da se hrvatska vukovarska rana otvara na križu bešćutnosti političara”, kazao je Bozanić.

Dao je otvorenu podršku inicijativi U ime obitelji “koju kao crkva podupiremo jer osjećamo dužnost promicati istinu o čovjeku i zalagati se za dobro hrvatskog društva. Bez obzira na snagu rušilačke ideologije koja se želi nametnuti i na njezino podrijetlo”.

Nije ni tu stao, nego se osvrnuo i na “Lex Perković’ te strahote komunizma.

“I dok smo u Hrvatskoj na svim razinama upoznati s neprihvatljivošću fašizma i nacizma, još uvijek trpimo posljedice komunističkog terora, o kojemu se hrvatskoj javnosti skriva istina, čak i veličajući nalogodavce i izvršitelje komunističkih zločina. Takvo ponašanje hrvatskim katolicima nikada neće biti prihvatljivo”, naglasio je Bozanić.

Bozanić je kao i Papa Franjo pozvao na molitvu za mir u Siriji.

“Dijelimo duboko ljudsko i kršćansko suosjećanje prema svima koji trpe ratna stradanja, progonstva i kušnje nepravde. Mi koji još uvijek osjećamo bol svježih rana rata protiv naše domovine. Stoga, neka se i u ovoj misi i u buduće diže Bogu naš vapaj za mir na Bliskom istoku i po čitavom svijetu. Pozivam i naše Caritase da se djelotvornom ljubavlju zauzmu za potrebne i stradale”, poručio je Bozanić.

Barišić: Neka se naprave i popisi suradnika Udbe!

I nadbiskup Marin Barišić iskoristio je obilježavanje blagdana Male Gospe kako bi, tijekom mise u Solinu, poslao političke poruke. Pozvao je da se u Hrvatskoj naprave i popisi suradnika Udbe te žrtava svih totalitarnih režima.

“Vjerujemo da će nova pokoljenja, oslobođena od ideološkog ujeda i otrova zmija. s pogledom na svoga učitelja – na križ Kristov, na našem putu slobode, kao ljubitelji istine, a ne osvetnici, bez poteškoća poštivati propise i popise – popis branitelja i popis suradnika Udbe, popis žrtava svih totalitarnih režima, pa konačno i onog nakon Drugog svjetskog rata, kao i popis birača i točan broj stanovnika u svim hrvatskim gradovima”, rekao je Barišić.

Osvrnuo se i na postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru te pozvao na poštivanje osjećaja žrtava Domovinskog rata.

“Ovu zemlju mogu voditi i odgovorne uloge imati samo oni koji su domovinu Hrvatsku doista sanjali, željeli i trajno je vole, te poštuju njezine duhovne, moralne kulturne i povijesne vrijednosti i koji se ne stide svoga rodoslovlja, a druge prihvaćaju i poštuju”, kazao je.

Osvrnuo se, naravno, i na zdravstveni odgoj te je opet pozvao Vladu da ne nameće “ideološki odgoj djeci u školama i da poštuje stajališta roditelja i kompetentnih osoba”.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/biskupi-blagdan-iskoristili-za-politicke-poruke-neka-se-naprave-i-popisi-suradnika-udbe/699250.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s