Težina papinih riječi

 

Za pozdraviti su riječi u kojima papa Franjo zbori o ogovaranju, mržnji, ljubomori, zavisti. Poznato je da riječi ubijaju  i nisu ništa manje opasne od fizičkog ubijanja. Pitamo se samo, zašto su te riječi upućene samo puku a ne svećenestvu, tzv. pastirima? Čini se da se to uopće ne odnosi na svećenstvo, pogotovo ne na hrvatsko, čiji govor ima sve epitete papinih upozorenja! Kuda po papinim uputama svrstati ubojite riječi biskupa koji sa propovjedaonica otvoreno upotrebljavaju po njima nepoćudnim ljudima ove vlasti?

 

Franjo upozorava na „one koji u jednoj zajednici brbljaju o braći, o članovima zajednice“, jer takvi „ubijaju“. Upotrijebio je riječi apostola Ivana i kazao kako „onaj koji mrzi u svome srcu svoga brata jest ubojica“ (Tko god mrzi svog brata ubojica je, napisao je apostol Ivan)“. Potpuno se slažemo sa ovom izjavom, ali se postavlja pitanje kakvu važnost imaju ovakve izjave? Čini se kao da je Crkva na čelu s papom Franjom onog trena kad je postao papa sišla s nekog drugog planeta, kao da je bez prošlosti, potpuno preobražena i sveta.!

 

„Nikad više rata! Nikad više rata!“, napisao je Franjo na svome Twitter profilu. Taj izraz, koji je prvi upotrijebio papa Pio XII. u Božićnoj poruci 1951. godine, više puta su upotrijebili pape, a Ivan Pavao II. i u siječnju 2003. prije rata u Iraku.

 

Pitamo one koji u citatu pape Franje apostrofiraju npr. papu Pia XII, zašto dotični papa nije to izgovorio u vrijeme drugog svjetskog rata kada se masovno odvodilo Židove u koncentracione logore? Kome služe opravdavanja građanskih, kolonijalnih i svjetskih ratova, zataškavanje genocida? Je li to doprinos papinskim nasljednicima  da Eugenia Pacellija proglase blaženim?

 

Pozdravljamo riječi pape Franje!

Udruga David


 Vecernji.hr

OBJAVA: 02.09.2013 / 13:54

Prva Franjina misa u domu Sv. Marte poslije ljetnog odmora.

Papa Franjo: Onaj koji mrzi – ubija

Nemojmo nikada ubiti bližnjega s našim jezikom, upozorio je papa Franjo i naglasio kako za mir “moramo biti s Gospodinom i tamo gdje je Gospodin nema zavisti, nema kriminala, nema mržnje, nema ljubomore, već bratstva“.

Piše: Iz Rima Silvije Tomašević

Oni koji u zajednici (društvu) ogovaraju (brbljaju) svoju braću, članove društva, žele ih ubiti, kazao je papa Franjo tijekom homilije današnje mise koju je održao u domu Santa Marta u kojem prebiva. To je prva Franjina misa u domu Sv. Marte poslije ljetnog odmora. Govorio je o „ljubomori i zavisti“, o njihovim predrasudama, koje nisu stari osjećaji, već postoje svakog dana u srcima i društvima. Papa Franjo kaže kako zajednica i obitelj bivaju uništenima zbog zavisti koju sije vrag u srcima i čini da jedan govori loše o drugome i na taj način ga uništava.

– Nemojmo nikada ubiti bližnjega s našim jezikom, upozorio je papa Franjo i naglasio kako za mir u jednome društvu, u obitelji, u državi i u svijetu „moramo biti s Gospodinom i tamo gdje je Gospodin nema zavisti, nema kriminala, nema mržnje, nema ljubomore, već bratstva“. Papa je ukorio držanja prema kojima se „prvog dana govori dobro o pridošlici, drugog dana manje, a trećeg dana počinju ogovaranja i na koncu ga se odere“. Franjo upozorava na „one koji u jednoj zajedinici brbljaju o braći, o članovima zajednice“, jer takvi „ubijaju“. Upotrijebio je riječi apostola Ivana i kazao kako „onaj koji mrzi u svome srcu svoga brata jest ubojica“ (Tko god mrzi svog brata ubojica je, napisao je apostol Ivan).

Mi smo navikli na brbljanja i ogovaranja, požalio se Franjo i pitao se „koliko se puta u našim zajednicama i u našim obiteljima događa pakao, gdje se upotrebljava taj kriminal ubijanja brata ili sestre jezikom“. Papa Franjo je danas tweetom ponovio riječi koje je jučer glede stanja na Srednjem istoku i posebno u Siriji kazao tijekom angelusa. „Nikad više rata! Nikad više rata!“, napisao je Franjo na svome twitter profilu. Taj izraz, koji je prvi upotrijebio papa Pio XII. u Božićnoj poruci 1951. godine, više puta su upotrijebili pape, a Ivan Pavao II. i u sijećnju 2003. prije rata u Iraku.

  http://www.vecernji.hr/vijesti/papa-franjo-onaj-koji-mrzi-ubija-clanak-607088

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s