Presuda u Italiji od povijesnog značaja

Biskupija mora platiti 700.000 EU zbog pedofilskog zločina svojeg svećenika!

 

Prvi put u Italiji jedan je sud donio presudu jednoj biskupiji da mora platiti 700.000 EU žrtvi pedofilskog zločina za jednog od njezinih svećenika.

Svjetski mediji javljaju da bi takva presuda, koja je bez premca u Italiji, mogla pokrenuti lavinu zahtjeva za obeštećenjima u svim biskupijama u kojima je bilo svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu, a njihove biskupije nisu bile osuđene da moraju platiti odštetu.

 

Ova bi presuda mogla poslužiti, nadaju se i hrvatske žrtve pedofila svećenika također i hrvatskim sudovima!?

U ovom slučaju radi se o sudu u Bolzanu koji je presudio da biskupija Bolzano-Bressanone i župa San Pio X. iz Bolzana moraju platiti 700.000 eura obeštećenja zbog svećenika pedofila Giorgia Carlija (48) koji je optužen da je danas punoljetnu ženu seksualno zlostavljao od njezine devete pa do četrnaeste godine.  Nakon višegodišnjih osuđivanja i oslobađanja i na osnovu presude Vrhovnog suda o plaćanju obeštećenja, građanski je sud u Bolzanu presudio da su za počinjena kaznena djela odgovorni i poslodavci, u ovom slučaju biskupija koja mora platiti 700.000 eura obeštećenja i to 500.000 eura žrtvi svećenika pedofila a 200.000 eura njezinim roditeljima.

Interesantno je obrazloženje zašto je biskupija odgovorna za pedofilske zločine svećenika! Objašnjenje suda glasi: „Svećenici djeluju na osnovu kanonskog mandata koji im je povjeren“. Po kanonskom mandatu je jasno da je biskupija, odnosno biskup, koji je don Carliju povjerio djecu odgovorna, odnosno odgovoran i za njegova ponašanja s djecom.

Vođen je naravno i unutarcrkveni proces. Kongregacija za nauk vjere ga je 8. siječnja 2010. godine oslobodila optužbi. Sada se očekuje reakcija Kongregacije za nauk vjere.

Mi ćemo vas obavijestiti kako su reagirali.

Udruga David

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s