Izazov: Vjeronauk u školama

http://www.civilcourage.hr/

Tjedan dana do početka nove školske godine. Nova školska godina – novi izazovi, kako za djecu, tako i za roditelje! Vjeronauk u hrvatskim školama svakako predstavlja poseban izazov.

Roditelji koji žele ispisati dijete s vjeronauka trebaju to učiniti do početka školske godine. Da bi roditeljima olakšali postupak Centar za gradjansku hrabrost, Inicijativa Nisam vjernik i Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku pripremili su pismo koje je potrebno ispuniti i dostaviti ga ravnateljici/u škole. Priredili su i pismo kojim roditelji od škole mogu tražiti zbrinjavanje djeteta koje ne pohadja vjeronauk, a nije mu organizirano kvalitetno i sadržajno provodjenje vremena.

Moj izborPri dnu stranice nalazi se web aplikacija za automatsko generiranje pisama. Sve je vrlo jednostavno – pročitajte upute, putem web tražilica pronađite adresu škole, upišite podatke, isprintajte i potpišite! Dokument odnesite i/li pošaljite na odgovarajuće adrese i to je to!


 

 

Vjeronauk – da ili ne?

letakVeć se u svibnju većina roditelja prvašića morala odlučiti o upisu djeteta na vjeronauk.

U tjednu Sekularne hrabrosti zainteresiranim smo roditeljima nudili informativni letak s osnovnim činjenicama vezanim za školski vjeronauk. Također i dalje održavamo humanističke radionice za djecu.

 

Ispis s vjeronauka

back to school - background with education iconsOnim roditeljima koji razmišljaju o ispisu djeteta s vjeronauka upućujemo riječi potpore (pročitajte članak: Koraci). Naše savjetovalište je uvijek otvoreno za njihova pitanja i nedoumice.

Prema čl. 2 stavka 3. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture roditelji i punoljetni učenici koji bi željeli promijeniti odluku o pohađanju vjeronauka dužni su o tome pismeno obavijestiti školu prije po­četka nove školske godine.

 

Zbrinjavanje djeteta koje ne pohađa vjeronauk

No izazovima nikad kraja: mnogim roditeljima djece koja ne pohađaju vjeronauk najveći problem predstavlja neprimjereno zbrinjavanje njihove djece. Djeca koja ne upisuju vjeronauk nemaju organiziran program za vrijeme dok su druga djeca na satu vjeronauka – ona vrijeme najčešće provode prepuštena sama sebi – sjede u hodniku ili šetaju dvorištem. U posljednje vrijeme neke škole znaju ponuditi prostor školske knjižnice, pod uvjetom da je otvorena. Često se pribjegava samo naizgled plemenitoj ponudi pozivanja djece da prisustvuju satu vjeronauka, kako „ne bi bila sama“.

??????????????????Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i prema preporukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, škole su dužne djeci koja ne pohađaju vjeronauk organizirati kvalitetno i sadržajno provođenje vremena.

Zaključane knjižnice, prazni hodnici ili prisutnost na satu vjeronauka to svakako nisu!

“U razredima gdje dio učenika ne pohađa vjeronauk, škola je obavezna osigurati aktivnosti, prostor i osobu koja će o djeci voditi računa. Školski knjižničar ne može biti ta osoba koja će s djecom provesti 70 sati godišnje.” – poručio je Ministar.

Roditelji imaju pravo tražiti od škole da ispuni svoje dužnosti prema njihovom školskom obvezniku. Ako škola ne želi ispuniti svoje zakonske obveze roditelji imaju pravo obratiti se Upravi za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Centar za građansku hrabrost nudi zajedno s Glasom razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku i uz potporu Inicijative Nisam vjernik predloške za dva pisma.

Jedno pismo je za ispis djeteta s vjeronauka do početka nove školske godine (vidi primjer).

Drugo pismo je zbrinjavanje djeteta  koje ne pohađa vjeronauk (vidi primjer).

Ispunite prazna polja (adresu škole potražite na web tražilicama), izaberite vrstu pisma, odaberite razlog zbog kojeg šaljete pismo i kliknite na gumb “Preuzmi pismo” kako biste preuzeli ispunjenu PDF datoteku. PDF datoteku ispišite i vlastoručno potpišite.

Pisma vezana uz vjeronauk (PDF datoteka)

Podaci o roditelju i učeniku

 • Ime i prezime roditelja:
 • Ime i prezime učenika:
 • Razred (upišite redni broj. npr. 4.):
 • Adresa:
 • Poštanski broj i grad:

Podaci o školskoj ustanovi

 • Naziv:
 • Ime i prezime odgovorne osobe:
 • Adresa:
 • Poštanski broj i grad:

Trebam pismo za:

  • sadržaj predmeta protivan je mojim uvjerenjima
  • konfesionalni vjeronauk podrazumijeva pristran i neobjektivan pristup fenomenu religije
  • mislim da se vrijeme provedeno na satovima vjeronauka može pametnije iskoristiti
  • drugo:

U (mjestu), (datuma)

http://www.civilcourage.hr/vjeronauk/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s