MESIĆ ZA IZMJENU UGOVORA S VATIKANOM ‘Biskupi pljuju narod koji ih plaća’

Jutarnji.hr

UDAR NA CRKVU

Autor:  Hina

PERJASICA – Bivši predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je večeras da treba krenuti u izmjenu ugovora sa Svetom Stolicom, jer, kako je rekao, biskupi govore javno s oltara da je ova vlast nenarodna, a budući da je izabrana na demokratskim izborima, time pokazuju da su i protiv hrvatskog Ustava, civilizacijskog dosega društva i demokracije i u direktnom sukobu sa hrvatskom stvarnošću.

Mesić je to rekao u Perjasici, odgovarajući na novinarski upit misli li da je u Hrvatskoj ugrožena odvojenost crkve i države, odnosno je li s inicijativom “U ime obitelji” uloga crkve u javnom životu prevelika.

Budući da je na djelu brutalan napad na hrvatski Ustav treba obavijestiti Papu o tome, pa predlažem predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i Vladi da se obrate Vatikanu sa zahtjevom za izmjenom međudržavnog ugovora, jer nije dobro da naši biskupi pljuju po narodu koji ih plaća i proglašavaju vlast koju je narod izabrao – nenarodnom, poručio je Mesić.

Dodao je da treba ići u izmjenu ugovora s Vatikanom kako bi se pomoglo svećenicima da ne budu licemjerni, jer će, kada budu raspolagali svojim novcem, lakše moći govoriti što god budu htjeli o vlasti i politici.

Budu li katolici plaćali porez za Katoličku crkvu, pravoslavci za pravoslavnu, a muslimani za Islamsku zajednicu, onda će biskupi moći govoriti što god budu htjeli, rekao je Mesić i zaključio da je nastupilo vrijeme da se s Hrvatskom biskupskom konferencijom i kardinalom Josipom Bozanićem ozbiljno sjedne za stol i razjasni zašto je opasno njihovo bavljenje politikom.

Crkva se u svom bavljenju politikom poziva na statističke podatke o izjašnjavanju ogromnog broja ljudi da su vjernici, a onda, zaključio je Mesić “isti taj narod velikom većinom glasova daje potporu meni ili sada Josipoviću, što znači da narod zna da je važna odvojenost crkve i države, ali to još crkva nije shvatila”.

Mesić je u Perjasici, u Karlovačkoj županiji, nazočio otkrivanju obnovljenog partizanskog spomenika.

http://www.jutarnji.hr/mesic-za-izmjenu-ugovora-s-vatikanom–biskupi-pljuju-narod-koji-ih-placa-/1122054/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s