Papa Franjo i N. Kopernik

Nikola Kopernik poznati je njemački i poljski astronom čiji se heliocentrični sistem svijeta zasniva na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje osi i da kruži oko Sunca.
https://i0.wp.com/www.zivotopis.hr/slike/biografija/183-Nikola-Kopernik.jpg
Bitno je spomenuti kako su tada te teze bile prihvaćene u naučnim krugovima, što je ujedno uzrokovalo uzbunu u crkvenim krugovima, stoga je papa 1616. zabranio ovo djelo, odnosno stavio ga je na index, sve do 1822. Osim crkve odbacivao ga je nemali broj naučnika tog vremena zbog korelacije s mjerenjima koja nije bila bolja od geocentričnog ili Ptolomejeva sistema.
Vecernji.hr
OBJAVA: 26.07.2013 / 15:33

Susret s mladima

Papi su se oči orosile u faveli: Želim Crkvu koja će izaći na ulice

Franjo je kazao kako ‘vjera u našem životu obavlja revoluciju koju bismo mogli nazvati kopernikovom, jer nas skida iz središta koje vraća Bogu’

Piše: Silvije Tomašević

U faveli Ria de Janeira vidio sam suze u očima pape Franje, izjavio je na današnjem brifingu s novinarima šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Papa je bio dirnut susretom s ljudima u faveli Varghinha, siromašnima i potrebnima, a koji su mu donosili skromne darove i pozivali na kavu u njihove skromne domove. Više puta ih je hrabrio, kaže Lombardi i na pisanje brazilskog tiska o „Super Papi“, dodaje kako Franjo imao suzne oči.

„Niti jedan napor za pomirenje neće biti trajan za društvo koje na marginu baca ljude i na periferiji ostavlja dio samog sebe“, kazao je Franjo i naglasio: „Želim Crkvu koja će izaći na ulice, među ljude“. Priznao je kako je u faveli htio pokucati na sva vrata kazati „Dobar dan“, pitati čašu hladne vode.

Na susretu s mladima na Copacabani, pod kišom, Franjo je kazao kako je „vjera revolucionarna, kršćanstvo je revolucionarno“. Unatoč lošem vremenu doslo je oko milijun osoba, a Franjo se našalio kazavši kako znade da karaoke vole sunce, ali, avo, ne plaše se kiše.

Govoreći mladeži svih pet kontinenata koji su se u Riju okupili na 28. međunarodnom danu mladeži, Franjo je kazao kako „vjera u našem životu obavlja revoluciju koju bismo mogli nazvati kopernikovom, jer nas skida iz središta koje vraća Bogu. Vjera nas uranja u njegovu ljubav koja nam daje sigurnost, snagu, nadu“.

Papa Franjo je danas u jednoj od ispovedaonica postavljenih u parku slušao ispovjed Quinta da Boa Vista petoro mladih, tri mladića i dvije djevojke. Upotrijebio je tri jezika, portugalski, španjolkski i talijanski. Prijašni pape su rijetko kada ispovjedali nekoga. Činili su to na međunarodnim danima mladeži, te tijekom Velikog tjedna u bazilici sv. Petra u Rimu. Kao kardinal, Bergoglio je nastavio ispovjedati. Za vrijeme hodoičašćenja Gospi iz Lujana, na primjer, cijele je noći sjedio u ispovjedaonici odjeven u obićnog svećenika i ispovjedao. Svaka tri sata popio bi po jednu kavu i tako sve do sedam sati ujutro kada je počeo predvoditi misu.

Evo i sada ima golemu i fizičku snagu, bez obzira na 76 rođendana.

http://www.vecernji.hr/vijesti/papi-su-se-oci-orosile-faveli-zelim-crkvu-koja-ce-izaci-ulice-clanak-590096

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s