“Tražimo hitno uklanjanje svih homofobičnih i diskriminatornih sadržaja iz školskih udžbenika!”

Index.hr

Piše: R.I.

PREDSTAVNICI Kontre, Iskoraka i Rišpeta reagirali su na izjave članova Povjerenstva o zdravstvenom odgoju, koji su izašli tijekom vikenda u jednom dnevnom listu.

Dio članova povjerenstva je izjavio da “…četvrti modul Zdravstvenog odgoja najvjerojatnije će biti dorađen tako što će se proširiti sadržaj vezan uz prirodnu kontracepciju, djeca će učiti više o apstinenciji, homoseksualnost neće biti prikazivana kao afirmativna pojava, o pornografiji će se govoriti u negativnom smislu, a mijenjat će se i broj nastavnih sati za pojedine radionice.”

“Zdravstveni odgoj koji je Ministarstvo odlučilo uvesti u škole, a koji će prema izjavi članova/-ica Povjerenstva biti izmijenjen, već je u svom prvotnom obliku bio nedostatan te kao takav nije mogao rezultirati većom informiranošću djece vezano uz teme koje se tiču ljudske seksualnosti, osobito vezano za spolnu orijentaciju. Satnica koja je bila predviđena za modul Spolne/rodne ravnopravnosti i odgovornog spolnog ponašanja već je tada bila definitivno premala za uspješno učenje o seksualnosti, odgovornom seksualnom ponašanju, spolu i rodu te spolnoj orijentaciji. U nedostatnoj satnici navedene je teme bilo moguće tek spomenuti.”, poručuju koordinatori triju udruga dodajući kako je sadržaj modula Spolne/rodne ravnopravnosti i odgovornog spolnog ponašanja u suprotnosti s nekim sadržajima koji su još uvijek zastupljeni u udžbenicima ostalih predmeta.

Kao primjer navode, da se u udžbenicima vjeronauka homoseksualna orijentacija još uvijek navodi kao neuredna i neobjašnjena od strane medicine i psihologije. Kada se govori o partnerskim odnosima u udžbenicima za biologiju i psihologiju, opisuju se samo odnosi između žene i muškarca.

“Odluka Ustavnog suda iz svibnja ove godine je protivna međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava i prava djeteta, kao i praksi Europskog suda za ljudska prava, te nacionalnih sudova iz drugih zemalja. Prema Konvenciji o pravima djeteta, djeca imaju pravo na točnu i znanstveno utemeljenu informaciju.  Europski sud za ljudska prava je u više slučajeva presudio da stavovi roditelja ne mogu biti osnova za uskraćivanje točnih i znanstveno utemeljenih informacija djeci putem  spolnog odgoja.”, pojašnjavaju predstavnici Kontre, Iskoraka i Rišpeta.

“Smatramo krajnje zabrinjavajućim da članovi Povjerenstva pri Ministarstvu obrazovanja daju izjave u kojima najavljuju rezanje ionako nedostatnog dijela programa koji se tiče ljudske seksualnosti, te da navode kako “homoseksualnost neće biti prikazivana kao afirmativna pojava”. Još jednom tražimo od Vlade RH da postupi u skladu s međunarodno preuzetim obvezama i presudama Europskog suda za ljudska prava. Tražimo od Vlade da zdravstveni odgoj, osobito njegov dio koji se tiče ljudske seksualnosti uvede sustavno u školski program kroz više predmeta (biologija, sociologija, psihologija, etika…) kako bi on zaista mogao imati učinka. Također tražimo hitno uklanjanje svih homofobičnih i diskriminatornih sadržaja iz školskih udžbenika (podsjećamo: Vlada je najavila uklanjanje takvih sadržaja još prije godinu dana, ali za sada nema rezultata).”, zaključuju u priopćenju Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, Edo Bulić, koordinator Iskoraka, Ljubica Lipanović, koordinatorica Rišpeta.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/trazimo-hitno-uklanjanje-svih-homofobicnih-i-diskriminatornih-sadrzaja-iz-skolskih-udzbenika/689042.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s