VATIKAN PRVI PUT U POVIJESTI POZVAN PRED UN DATI ODGOVORE O PEDOFILIJI Je li Crkva ušutkala zlostavljanu djecu?

Jutarnji.hr

TRAŽE INFORMACIJE

Autor:  Hina

Vatikan, koji ima mjesto stalnog promatrača u UN-u, prvi puta je pozvana dati detaljna objašnjenja Ujedinjenim narodima o seksualnim zlostavljanjima i nasilju nad djecom u okrilju Crkve.

Kao i sve članice UN-ove Konvencije o pravima djece, Sveta Stolica mora redovno odgovarati o svojim postupcima pred stručnjacima UN-a.

Prema proceduri stručnjaci UN-a su u ponedjeljak objavili popis pitanja na koje Vatikan treba “po mogućnosti” odgovoriti do 1. studenoga. Sveta Stolica će zatim dati iskaz pred UN-om u siječnju 2014. u Ženevi.

Prvi puta su detaljna pitanja o toj temi postavljena Vatikanu, rekla je u srijedu jedna glasnogovornica odbora, prenosi AFP.

Prema popisu pitanja koje je sastavio Odbor za prava djece, od Vatikana se traže detaljnje informacije o svim slučajevima zlostavljanja, nakon što je Sveta Stolica priznala svećenička seksualna zlostavljanja djece.

UN želi znati koje je mjere Crkva poduzela u kažnjavanju odgovornih za seksualna zlostavljanja djece. Stručnjaci također žele znati što je Vatikan učinio da niti jedan član svećenstva optužen za pedofiliju ne bude u kontaktu s djecom i o mjerama podrške žrtavama.

Stručnjaci namjeravaju saznati je li Crkva ušutkala neku seksualno zlostavljanu djecu.

Oni žele znati koje su mjere poduzete za osudu i sprječavanje tjelesnih kazni koje su primjenjivale neke katoličke školske ustanove, kao i koji su postupci poduzeti kako bi se izbjegla diskriminacija u obrazovanju među spolovima u vjerskim školama.

Nadalje UN je tražio od Vatikana da istraži optužbe za mučenje i druge degradirajuće postupke u Irskoj između 1922. i 1996. nad tisućama mladih djevojaka i žena koje su iskorištavane u praonicama. U tim ustanovama koje su vodile časne sestre, a država ih podupirala, djevojke su zapravo tretirane kao roblje, fizički zlostavljane i eksploatirane sve do 1996., kada je i posljednja ustanova takve vrste zatvorena. To su bile žene koje su zatrudnile izvan braka i kojima su djeca nakon porođaja bila oduzeta.

Posljednjih godina nekoliko zemalja, među kojima Belgija, Austrija, Njemačka i Sjedinjene Države su razotkriveni brojni pedofilski skandali u okrilju Crkve.

U travnju je papa Franjo tražio odlučne odgovore na skandale zlostavljanja koje su počinili članovi svećenstva i precizirao je problem pedofilije.

Tada je argentinski papa javno govorio o zlostavljanjima koja su desetljećima trpile tisuće djece.

http://www.jutarnji.hr/vatikan-prvi-put-u-povijesti-pozvan-pred-un-dati-odgovore-o-pedofiliji-je-li-crkva-usutkala-seksualno-zlostavljanu-djecu-/1113713/

Jedna misao o “VATIKAN PRVI PUT U POVIJESTI POZVAN PRED UN DATI ODGOVORE O PEDOFILIJI Je li Crkva ušutkala zlostavljanu djecu?

  1. U Europi i svijetu iz dana u dan otkrivaju se novi slučajevi seksualnog zlostavljanja u krilu katoličke crkve i crkva je napokon dovedena u situaciju da ne može više ignorirati niti tajiti monstruozne zločine nad djecom i maloljetnicima o kojima se šuškalo već desetljećima, a koje je Vatikan uporno ignorirao pretvarajući se da su sve to laži i ciljani napadi na crkvu. Dugogodišnja praksa u crkvi je prvotno zaštita ugleda crkve, pa tek onda pijetet prema žrtvama, što znači da se počinitelji zločina stavljaju pod zaštitu crkve i u njoj nalaze utočište za svoje nastranosti. Uz ogroman osjećaj sigurnosti takvih svećenika unutar institucija crkve svakako da se računalo i računa se na zatucanost vjernika koje se oduvijek poučavalo da tko napada svećenika napada samoga Krista. I tako je Krist zloupotrebljen i kao zaštitnik pedofila. Vjernici jednostavno nisu u stanju sagledati stvarne razmjere zlostavljanja i njihovog sakrivanja unutar crkve, a za rušenje ugleda crkve krive ateiste, ne shvaćajući da najveću opasnost za vjerodostojnost crkve predstavlja samo svećenstvo i crkvene vlasti na čelu s papom. Ipak i vjernicima se polako otvaraju oči – npr. istraživanja instituta Integral u Austriji pokazuju da gotovo milijun Austrijanaca (17% od 5,6 milijuna) razmišlja o napuštanju crkve, 56% katolika ne želi svećenike u blizini svoje djece , a čak 69% austrijskih katolika ne vjeruje da je crkva spremna obračunati se s pedofilijom u svojim redovima. Naravno da ne vjeruju, jer se svaki medijski napis o tom problemu proglašava od strane crkve kao novi progon od strane njezinih neprijatelja, a koje mišljenje je zadržao i podržava ga onaj zatucani i slijepi dio vjernika.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s