Talijanski mediji objavili rezultate višegodišnje istrage: Vatikanska banka je omogućila pranje novca!

Index.hr

Piše: M.C.
Objavljeno prije 5 sati

Talijanski mediji objavili rezultate višegodišnje istrage: Vatikanska banka je omogućila pranje novca!

Foto: Gulliver Image / Getty Image

TALIJANSKI istražitelju zaključili su da je Vatikanska banka poslovala na način koji je olakšao pranje novca, tvrde talijanski mediji pozivajući se na rezultate trogodišnje policijske istrage. Institut za religijske poslove (IOR), poznatiji pod imenom Vatikanska banka, nije obavljao adekvatan nadzor nad poslovanjima svojih klijenata kojima je tako omogućavao da obavljaju velike financijske transakcije u ime drugih osoba.

Ako imate dobre odnose sa Svetom stolicom, sve je moguće

 “Postoji veliki rizik da je Institut svojim načinom poslovanja, bez adekvatne identifikacije klijenata, omogućio niz ilegalnih radnji”, stoji u izvještaju tužitelja koji navodi Corriere della Sera.  Problem poprima široke razmjere ako se uzme u obzir upozorenje istražitelja koji krive sekularne talijanske banke da su prihvaćanjem novčanih transakcija Instituta zapravo sami omogućili transfer novca nepoznatog porijekla na globalno financijsko tržište.
“IOR vrlo jednostavno može postati sredstvo za pranje novca kriminalnih organizacija”, tvrde talijanski istražitelji. Uz to, istražitelji opovrgavaju tvrdnje Instituta da prima novac isključivo od pripadnika vjerskih zajednica i Crkve.
“Postoje i privatne stranke koje mogu otvoriti račune i uplaćivati novac zbog dobrih odnosa sa Svetom stolicom.”, tvrdi se izvještaju.
Pranje novca i kamatarenje unutar skuta Crkve

U središtu istrage nalazi se transakcija od 23 milijuna eura iz rujna 2010. kada je Vatikanska banka uplatila novac na račun talijanske kreditne banke Credito Artigiano. Nakon toga put novca ide dalje do banke Banca del Fucino kojoj su uplaćena 3 milijuna, dok je 20 uplaćeno jednom od najvećih globalnih investitora, banci J.P Morgan u Frankfurtu. Transakciju su potpisali bivši direktor Instituta Paolo Cipriani i njegov zamjenik Massimo Tulli. Obojica su prošli tjedan odstupila s dužnosti. Protiv njih će biti podignute optužnice.
La Repubblica tvrdi da je osumnjičeni dvojac već optužen zbog više manjih transakcija u  banku J.P Morgan.
Papa Franjo I. već je oformio odbor za istragu poslovanja banke te je potvrdio da planira velike reforme vatikanske birokracije u sklopu kojih bi se protresao skandalima potresen Institut.  Talijanska je policija prošli tjedan uhitila pripadnika Crkve pod sumnjom pranja novca i kamatarenja nakon što je navodno ilegalno unio milijune eura u Italiju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s