Crkva sakrila milijune zbog tužbi žrtava svećenika-pedofila

Novilist.hr

Sramotna rabota

Autor: Šarlota Brnčić
Objavljeno: 2. srpnja 2013. u 22:04

Uz odobrenje Vatikana kardinal Dolan premjestio je 57 milijuna dolara u zakladu kako ne bi bili isplaćeni žrtvama

Timothy Dolan / Foto REUTERS

Timothy Dolan / Foto REUTERS

NEW YORK   Nova šokantna saznanja vezana za pedofilsku aferu u američkoj katoličkoj crkvi isplivala su na vidjelo zahvaljujući objavljivanju datoteka nadbiskupije iz Milwaukeeja u Wisconsinu. Iz datoteka je jasno vidljivo kako je 2007. godine tadašnji nadbiskup, kardinal Timothy Michael Dolan koji je sada nadbiskup New Yorka i na čelu američkih biskupa, zatražio od Vatikana dozvolu da premjesti čak 57 milijuna dolara u fiducijarnu zakladu. Obrazložio je to potrebom da se »zaštiti« novac od eventualnih pravnih tužbi žrtava seksualnog zlostavljanja u koja je bilo upleteno 42 svećenika.

»Mislim da je potrebno taj novac staviti u zakladu kako bi se na najprikladniji način zaštitio od eventualnih tužbi i zahtjeva za odštetu koje bi mogle podnijeti žrtve zlostavljanja svećenika nadbiskupije«, napisao je Dolan u pismu upućenom Vatikanu, odakle je na kraju i dobio ovlaštenje da to učini. Dolan je od početka izbijanja afere, kada su se počele nizati optužbe na račun skandaloznog i krajnje neprihvatljivog ponašanja svećenika, decidirano odbacivao svaku optužbu definirajući ih »starim i već dobro znanim napadima usmjerenim kako bi ga se diskreditiralo u javnosti«.

No, ono što još više zaprepašćuje, a što proizlazi iz upravo objavljenih dokumenata, jest da se Vatikan brzinom munje odlučio na potvrdni odgovor Dolanu. U tren oka ovlastili su ga na takvo krajnje sramotno skrivanje novaca, dok su im, s druge strane, trebale godine kako bi uklonili svećenike koji su bili upleteni u seksualna zlostavljanja nedužne djece. Iz dokumenata je jasno vidljivo da su u slučajeve seksualnog skandala bila upletena 42 svećenika čije je profile »crno na bijelo« imao upravo Dolan koji je bio na čelu nadbiskupije u Milwaukeeju od 2002. do 2009. godine. kraj teksta

http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Crkva-sakrila-milijune-zbog-tuzbi-zrtava-svecenika-pedofila

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s