Incident u Kastvu: “Evo kako je tradicija crkvene cenzure i inkvizicije u Hrvatskoj prisutna i u 21. stoljeću!”

Index.hr

Piše: I.Ć.

 

Incident u Kastvu: "Evo kako je  tradicija crkvene cenzure i inkvizicije u Hrvatskoj prisutna i u 21. stoljeću!"

Foto:blog.dnevnik.hr/zupnik/

“NAŽALOST, tradicija crkvene cenzure i inkvizicije u Hrvatskoj prisutna je i u 21. stoljeću, na pragu ulaska u Europsku Uniju. Naime, izložba Ženski autoportreti – upisivanje tijela je u očima crkvenih vlasti bila preveliki otklon od ‘prihvatljivog’ i konzervativnog shvaćanja ženskog tijela i žene općenito, što je rezultiralo vrlo neugodnom prijetnjom uništavanja radova od strane Franje Jurčevića, predstavnika lokalne crkve. Prije nego što smo kao organizatori uopće stigli reagirati na prijetnju, otkrili smo da su prije početka radnog vremena galerije umjetnički radovi bez našeg znanja nasilno skinuti i okrenuti licem prema zidovima galerije. Zbog straha i brige o sigurnosti radova umjetnica koje su prikazale svoju viziju Plesa mrtvaca, zatvorili smo izložbu te smo hitno napustili prostorije Galerije sv. Trojice”, kažu organizatori 22-og festivala  Kastafsko kulturno leto.

Uprava Festivala: Poništene godine truda!

Uprava festivala tvrdi da je na njih izvršen neviđeni pritisak od strane predstavnika crkve u Kastvu, s ciljem nasilnog zatvaranja aktualne izložbe u Galeriji sv. Trojice, bivšoj dvoranskoj crkvi iz 15. stoljeća.

“Izuzetno smo šokirani odnosom crkve prema jedinom službenom galerijskom prostoru u Kastvu i zaštićenom kulturnom dobru. Smatramo kako se ovakvim činom pokušala diskreditirati stručnost i predanost svih sudionika i sudionica projekta. Također, s obzirom da se prije prenamjene u galerijski prostor ovim kulturnim dobrom raspolagalo toliko loše da su gotovo uništeni stari glagoljaški grafiti, ovim su se nasilnim činom poništile godine truda te dovele u pitanje financijska ulaganja Ministarstva kulture i Grada Kastva u obnovu i opremanje prostora. Nažalost, zbog izrečenih prijetnji i nemogućih uvjeta rada, prisiljeni smo na prekid izložbenih aktivnosti do daljnjeg”, stav je Uprave festivala Kastafatsko kulturno leto. 

Raspisan natječaj i potrošen novac

Naime, početkom 2013. godine raspisan je međunarodni natječaj za izlaganje u Galeriji sv. Trojice, profesionalno žiriran od strane Dalibora Martinisa, Stipana Tadića i Karle Lebhaft, prema propozicijama HDLU-a i Ulupuha te poštivajući status galerije kao zaštićenog kulturnog dobra i službenog galerijskog prostora RH. Na natječaj se prijavilo preko 80 umjetnika sa svojim interpretacijama Plesa mrtvaca. U pripremu projekta utrošeno je 12 mjeseci i nekoliko desetaka tisuća kuna kako bi Kastav dobio reprezentativni izložbeni program te tako nastavio tradiciju izložbenog programa započetog prije desetak godina, u sklopu kojeg je u Kastvu izlagalo više od stotinjak umjetnika.

Svećenik: Upozorio sam autoricu “gluposti”

Glavni akter ovakve akcije koja je do sada nezabilježena u kulturi Hrvata je kontroverzni svećenik Kastava don Franjo Jurčević. Podsjetimo kako je on osuđen na tri mjeseca uvjetne kazne zbog rasne i druge diskriminacije u postupku koje je protiv njega vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci. O njemu se pisalo kao o homofobu jer ga je Županijski sud u Rijeci proglasio krivim za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba nakon udružene tužbe koju su protiv njega podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge Lori, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije.

Svećenik iz Kastava naravno cijeli ovaj incident negira s izložbom negira. Kaže da nije radio pritisak na upravu festivala, nego je samo ukazao na “neprimjerenost izložbe upozorio još u srijedu jednu od autorica ove gluposti”.

Poskidao sam tu blesavoću

“Kako se ama baš ništa nije do tada dogodilo, nešto prije 15 sati otišao sam u kapelicu i poskidao tu blesavoću, okrenuvši slike prema zidu kapelice. Ponovno sam došao iza 18,30 i upozorio prisutne da im vrijeme istječe i da, ako oni to ne učine, ja ću nakon 21 sat sve to iznijeti iz kapelice i da će ujutro to moći naći ispred ulaza u kapelicu. Još sam jednom upozorio da to ozbiljno shvate”, napisao je ovaj kontroverzni svećenik na svom blogu.

Svećenik je posebno ljut na tezu da je on kriv zbog prekida izložbenih aktivnosti do daljnjeg.

“Umjesto da mi se ispričao zbog te desakralizacije prostora u kapelici sv. Trojice, on kao tobože prijete sa ‘prekidom izložbenih aktivnosti do daljnjeg’. Vjerojatno očekju da ću ja zbog toga proglasiti ‘dan žalosti’ u cijeloj župi u Kastvu. Njemu, mladom gospodinu Renatu Stankoviću poručujem: u izložbenom prostoru dvorske kapelice sv. Trojice u Kastvu biti će postavljena trajna izložba sakralnih predmeta župe sv. Jelene Križarice iz Kastva a ne nikakove izložbe onih koji ne misle sa svojom glavom nego sa svojim međunožjem”, zaključio je na kraju.

Upropastili metre nevinog platna zbog perverzije

Župnik iz Kastava već je prije na svom osobnom blogu najavljivao da će izložbu prekinuti, te je svojoj sljedbi i podijelio umjetničko djelo koje ga je uznemirilo.

“Mislim da slika na naslovnici naše web stranice dovoljno jasno pokazuje svu perverznost kako onih koji su tim glupostima upropastili nekoliko metara nevinog platna, tako isto nestručnost i potpuno nepoznavanje karaktera određenog sakralnog objekta onih koji su tu sramotu izabrali za sakralni objekt u Kastvu u sklopu KKLJ, teško ga oskvrnuviši ovom preglupom i nepristojnom tvorevinom „triju kastavskih priedea navodnih umjetnica“. To su mogli na otvorenom učiniti ili u Splitu ili u Zagrebu ali ni pod kojim uvjetima u kastavskoj sakralnoj kapelici sv. Trojice u Kastvu”, napisao je na blogu.

Nitko nema pravo uništavati umjetnička djela i cenzurirati

Jedni od autora izložbe Davor Konjikušić i Petra Mrša inače fotografi i studenti ADU-a Zagreb koji smatraju da je neprimjereno u današnje vrijeme prijetiti nasiljem i uništavanjem umjetničkih djela.

“Smatramo da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali da nitko nema pravo da uništava, cenzurira i spriječava umjetnika u svome izričaju, pri tome koristeći otvoreni govor mržnje i prijetnje nasiljem. Šokirani smo jezikom netolerancije koji župnik koristi u svom javnom diskursu te na svom blogu”, tvrde ovi mladi umjetnici koji kažu da  su ovakvi istupi neprimjereni za bilo kojeg građana Republike Hrvatske, a pogotovo za retoriku jednog crkvenog predstavnika.

“Stoga pozivamo crkvene vlasti da reagiraju na neprimjeren istup svoga župnika, a nadležne vlasti RH, lokalnu samopupravu i Ministarstvo kulture RH da zaštite kulturno stvaralaštvo i pravo umjetnika na izlaganje i izražavanje, te i na ustavna prava nas kao građana ove
države. Kao studentima i uskoro apsolventima magisterija fotografije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu nadamo se da će nam država omogućiti da nesmetano izlažemo u za to predviđenim i licenciranim galerijama”, kažu na kraju.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/incident-u-kastavu-evo-kako-je–tradicija-crkvene-cenzure-i-inkvizicije-u-hrvatskoj-prisutna-i-u-21-stoljecu/684843.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s