A što sad? Ni Biblija ne definira brak kao zajednicu muškarca i žene!

Index.hr/mobile

NIGDJE u Bibliji ne stoji da je brak zajednica muškarca i žene, poručuju tri sveučilišna profesora iz Iowe u komentaru koji su napisali za Des Moines Register.

Piše: P.V.

NIGDJE u Bibliji ne stoji da je brak zajednica muškarca i žene, poručuju tri sveučilišna profesora iz Iowe u komentaru koji su napisali za Des Moines Register.

Profesori Hector Avalos, Robert R. Cargill i Kenneth Atkinson znanstvenici su koji su posvećeni proučavanju Biblije, a u javnost su odlučili istupiti jer smatraju da se biblijskim pojmom braka vrlo često manipulira.

Naime, protivnici istospolnih brakova svoje stavove vrlo često tumače odgovorom: “Zato što tako piše u Bibliji”. U Bibliji “to”, međutim, ne piše, tvrde ova tri sveučilišna profesora.

Biblijski brak je i zajednica muškarca s više žena

U Bibliji doista postoji opis monogamne institucije braka. No, prema biblijskom shvaćanju i poligamija je bračna zajednica. Štoviše, neke vrlo prominentne biblijske figure, poput Abrahama, Jakova ili Davida, imali su više žena.

U Bibliji čak vrlo eksplicitno stoji da je upravo Bog bio taj koji je poklonio Davidu njegove supruge (množina). Postoje i drugi oblici bračnih zajednica koje Biblija definira kao valjane: prema najvažnijem kršćanskom tekstu se silovana žena, primjerice, mora udati za svog silovatelja, a muškarac je dužan oženiti udovicu svog brata, čak i ako već ima jednu (ili više) supruga.

Ono o čemu se ne govori

“Biblijski argument protiv istospolnih brakova je u potpunosti neodrživ. Svi to znamo, ali malo je znanstvenika o tome spremno otvoreno govoriti, zato što ne žele biti izloženi javnim napadima”, kaže profesor Cargill u razgovoru za Huffington Post.

“Većina ljudi nisu glupi i željeli bi donositi informirane odluke o vrućim pitanjima koja se vezuju uz religiju. Međutim, ako s njima ne razgovaraju oni koji uistinu izučavaju i poznaju Bibliju, informacija će dobivati od televizijskih voditelja, što nije baš pouzdan izvor informiranja”, kaže Cargill.

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=682031

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s