David protiv Golijata: Stanovnici Savice protiv Grada i Crkve

Index.hr

Piše: V.Š.
subota, 25.5.2013. 17:56

David protiv Golijata: Stanovnici Savice protiv Grada i Crkve

 

Ilustracija i video: YouTube

 

INICIJATIVA građana Savice “Čuvamo naš park” danas se priopćenjem oglasila zbog namjere Grada da u tamošnjem parku sagradi crkvu. Bore se za to da Grad “konačno prestane ignorirati upite i potrebe građana, birača i poreznih obveznika”.

 

 

Prosvjed protiv samovolje gradskih vlasti održat će se  nedjelju u 17 sati u spomenutom parku, a na njemu će potpisivati peticija za izmještanje crkve na drugu lokaciju.
“Izgradnja unutar našeg parka značajno bi smanjila zelene površine. Ukupnu tlocrtnu površinu građevine od 1.600m2 koja čini 30% površine čestice (uključivo 2 garažna mjesta, što podrazumijeva vožnju i zagađenje unutar parka!) te još 30 parkirnih mjesta na mjestu sadašnje zelene površine smatramo krajnje nepriličnim”, poručili su ranije ogorčeni građani Savice, uz napomenu da se nikakva javna rasprava oko gradnje crkve u parku nije provela.

Grad i crkva ignoriraju građane

Protiv devastacije parka građani se bore na sve raspoložive načine. Pokrenuli su peticiju koju je već potpisalo više od 500 ljudi, a slali su i dopise na sve nadležne adrese u Gradu Zagrebu, kao i na adresu nadbiskupa Josipa Bozanića. Nikakve odgovore nisu dobili. Grad i crkva sustavno ih ignoriraju.
Kako ističu u današnjem priopćenju, građani prepoznaju taktiku “zavadi pa vladaj” te odbijaju sudjelovati u stvaranju atmosfere podjele na građane ZA izgradnju crkve i građane PROTIV crkve. “Nedvojbeno je da na Savici postoji dugogodišnja potreba izgradnje crkve te je podržavamo i potičemo, ali izvan zelene zone jer sve dok postoje adekvatne slobodne parcele, nema ni jednog valjanog razloga za smanjenje površine parka (ionako malog u odnosu na broj stanovnika)”, ističu.

 

“Dosta je stihijske izgradnje, infrastruktura to više ne može podnijeti”

Pišu da je jedan od dugoročnih ciljeva Inicijative zaustavljanje višegodišnje stihijske izgradnje stambenih objekata na Savici, jer to infrastruktura naselja više ne može podnijeti (gužve u ambulantama, nedostatak mjesta u vrtićima, prometna začepljenost na izlazima iz naselja itd). Iz ovoga slijedi drugi dugoročni cilj Inicijative: poboljšanje infrastrukture tj. borba da se na preostalim slobodnim parcelama na Savici grade isključivo objekti od javnog, a ne privatnog interesa (primjerice dječji vrtić, crkva, dom za starije, sportski centar, nova škola…).

“Problem izgradnje crkve u parku je naš konkretni lokalni problem, ali i tipični primjer koji pokazuje kako se na mnogim nivoima Hrvatskom ne upravlja, nego ‘vlada’, vodeći računa o privatnom, a ne javnom interesu bahato ignorirajući upite i inicijative građana. Zato je ovaj problem na simboličnoj razini i problem gotovo svih građana Zagreba i Hrvatske, pa
vjerujemo da će naša inicijativa naići na široku podršku. Odgovaramo na neke argumente zagovornika gradnje u parku koji su se u medijima pojavili nakon odabira dvaju rješenja:

 

Argumeti bez pokrića

– argument da će park izgradnjom crkve biti uljepšan ne ide u prilog gradnji crkve, jer se park može na isti način uljepšati i bez gradnje crkve, dakle i bez smanjenja zelene površine
– argument da crkva neće zauzeti veliku površinu dodatno ide u prilog Inicijativi za očuvanje parka – to tek znači da nema potrebe za gradnjom u parku jer se tada crkva još lakše može uklopiti u postojeće slobodne parcele a da se na njima i dalje mogu graditi predviđeni sadržaji
– argument da crkva mora biti u parku jer je to jedina parcela s uređenim imovinsko-pravnim odnosima ne stoji jer Grad ima instrumente za rješavanje tog problema – dosadašnja praksa je pokazala da se on redovito lako rješavao kad je Grad imao interes, pa bi tako moglo biti i u slučaju izgradnje crkve (Grad na deklarativnom nivou ističe da mu je Crkva važna, pa bi to na ovom primjeru pokazao i u praksi)
– forsiranje izgradnje crkve u parku i odbijanje izgradnje na slobodnim parcelama od strane Grada budi dodatnu sumnju da će se nastaviti dosadašnja praksa prodaje parcela za stambene i druge privatne svrhe, što će dodatno devastirati naselje
– nije točno da samo crkva spašava park od nicanja novih stambenih zgrada jer naš park je
zelena zona u kojoj se ne smiju graditi stambene zgrade”, ističu.

U skladu s navedenim, Inicijativa je pozvala građane u park kako bismo peticijom pokazali širinu podrške u kvartu i šire, pojasnili svoje ciljeve te upozorili susjede da je nužno organizirano djelovati, bolje i brojnije se ekipirati kako bi što uvjerljivije i uspješnije iznijeli njihove stavove, jer su, kako ističu, najavljeni i drugi projekti koji devastiraju kvart. “Vrijeme je da Grad konačno prestane ignorirati upite i potrebe nas građana, birača i poreznih obveznika”, završava priopćenje.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/david-protiv-golijata-stanovnici-savice-protiv-grada-i-crkve/679674.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s