Novac za spomenik braniteljima nestao je s računa Caritasa Biskupije Đakovo

Jutarnji.hr

GDJE JE 159 TISUĆA KUNA?

Ravnatelj Caritasa vlč. Ivica Rebić i spomenik braniteljima

 Autor: Drago Hedl
Šef Caritasa tvrdi da ne postoji sporni račun. No, Jutarnji posjeduje ugovor…
Za koji dan u Osijeku će biti otkriven spomenik poginulim braniteljima Treće gardijske brigade Kune. Oko 150 tisuća kuna, koliko košta njegovo podizanje, osigurali su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a dio novca treba dati i Ministarstvo branitelja.

Policijska istraga

Međutim, za gradnju spomenika novac je već bio skupljen, ali je netragom nestao s računa osječkog Centra za dijete, koji djeluje u sastavu Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije . Na tom je računu bilo 159.180 kuna, uplaćenih za podizanje spomen-obilježja poginulim braniteljima Treće gardijske brigade, a dio novca i za pomoć Dječjem odjelu bolnice u Osijeku.

Ništa od tog novca, međutim, nije potrošeno za spomenik, niti je uplaćeno Dječjem odjelu. Gdje je novac završio, sada pokušava otkriti i osječka policija. Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, velečasni Ivica Rebić, zanijekao je Jutarnjem postojanje računa na koji je novac za tu akciju uplaćivan. Jutarnji, međutim, posjeduje ugovor sklopljen 2. srpnja 1999. između Treće gardijske i Caritasa Biskupije Đakovo, koji su potpisali brigadir Željko Kalić i pater Željko Paurić. U tom ugovoru stoji da će Treća gardijska brigada koristiti žiroračun Caritasa Biskupije Đakovo. Jutarnji posjeduje i veći broj uplatnica tvrtki iz kojih je vidljivo da je novac uplaćivan na taj račun te da je račun u vlasništvu Caritasa Biskupije Đakovo.

Kaznena prijava

– Račun koji je označen vašim dopisom ne pripada Caritasu, stoji u odgovoru ravnatelja Ivice Rebića. On tvrdi da je o tome obaviještena i policija. – Točno je da je novac uplaćen na račun Caritasa. Koliko se sjećam, takva odluka je donesena radi izbjegavanja poreza – kaže Marko Leko, posljednji zapovjednik Treće gardijske brigade. Dodaje da ne zna gdje je završio ostatak novca, ali se sjeća da je 20 tisuća kuna isplaćeno autoru idejnog rješenja spomenika Eduardu Hudolinu. U ugovoru između Treće gardijske i Caritasa stoji da će se novac isplaćivati jedino temeljem naloga Zapovjedništva brigade. Njen posljednji zapovjednik, Leko, tvrdi da nikad nije dao naloge za isplatu.

– Kad sam otišao s mjesta zapovjednika, sav je novac bio na računu – kaže Željko Kalić, koji je uime brigade potpisao ugovor. Potpisnik ugovora za Caritas, Željko Paurić, premješten je u samostan u Zemunu i nije se odazivao na telefonske pozive.

– Podnio sam kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja – kaže Saša Malčić, predsjednik Udruge veterana Treće gardijske brigade.

Kipar: Meni nisu dali ni jednu lipu!– Nisam dobio ni lipe za spomenik – kaže akademski kipar Eduard Hudolin, čije je rješenje pobijedilo na natječaju. – Nisam ni tražio honorar, smatrao sam to doprinosom poginulim suborcima. Hudolin, pripadnik Treće gardijske, bio je iznenađen činjenicom da će se 29. travnja podići spomenik, ali ne njegov. Tvrdi da je prikupljeni iznos više nego dovoljan:

– Nešto više od sto tisuća kuna bilo bi dovoljno za spomenik.

http://www.jutarnji.hr/novac-za-spomenik-braniteljima-nestao-je-s-racuna-caritasa-biskupije-dakovo/1098419/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s