Katolická církev není charita, vzkazují papeži polští biskupové

Novinky.cz

Polský episkopát (sbor biskupů) vydal velikonoční prohlášení, v němž sděluje věřícím a nepřímo i papeži, že katolická církev není žádnou charitativní organizací.

Papež František během mše Urbi et Orbi

Dnes 19:58 – Varšava

„Papež František chce chudou církev pro chudé, to však neznamená, že ji zbaví lidí bohatých, ani to, že se začne zbavovat kulturních památek nashromážděných Vatikánem za uplynulé dva tisíce let,“ prohlásil během nedělní mše varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz.

V podobném duchu zněla kázání na Velikonoční neděli po celém Polsku.

“Posláním katolické církve je solidarita s chudými. Toto církevní společenství však není žádnou charitativní organizací. Její nejdůležitější rolí je hlásání spásy chudých a evangelia,“ vysvětluje se ve velikonoční výzvě věřícím Konference polského episkopátu. Výzvu podepsal i arcibiskup Wojciech Polak. „Materiální potřeby lidí v nouzi dokážou podstatně lépe uspokojit jiné organizace než církev,“ píše se ve výzvě.

Františkův přístup je polské církvi nelíbí, upozornil list

„Papeže, který hlásá skromnost, si ve Vatikánu náležitě váží, ale jeho tvrdohlavost, že se chce i nadále chovat jako biskup chudých, začíná konzervativní hierarchii, polskou nevyjímaje, stále více dráždit,“ napsal v neděli polský portál natemat.pl. Současně informoval o luxusních autech, v nichž se polští biskupové vozí, a přepychových palácích, kde žijí obklopeni bohatstvím.