“Dosta je teološkog narcizma Crkve”

DW

28.03.2013.

Čini se kako su se mediji već umorili javljati kako papa Franjo krši uobičajena pravila u Crkvi. Možda griješe, jer Papa ne želi promijeniti tek običaje, nego i čitavu Crkvu. Kardinali su to znali i ipak su ga izabrali.

Među posljednjim pravilima koja je papa Franjo prekršio jest da – ne želi stanovati u odajama Vatikana u kojima rezidira poglavar Katoličke crkve. Već prvog dana kad je bio odveden u prostorije gdje su stanovale sve dosadašnje pape izjavio je kako je sve to “ogromno” samo za njega.

Zato je odlučio ostati u gostinjcu Domus Sanctae Martae, vatikanskoj zgradi s apartmanima u kojima inače stanuje pedesetak prelata koji rade na raznim dužnostima Kurije. Riječ je u pravilu o nižim dužnosnicima, pa su takve i sobe ovoga gostinjca. Ipak, soba 201 u kojoj je bio smješten kardinal Bergoglio još prije konklave – nešto je malo veća od ostalih.

I glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi već se mora truditi kako bi objasnio Papine odluke. Tako je objavio kako će Papa ostati u gostinjcu “barem do daljnjega” i kako Franjo “želi isprobati normalan način suživota s drugima”. Papinsku rezidenciju u Vatikanu će koristiti za primanja i audijencije.

No, sve te vanjske promjene jedva da se mogu i mjeriti s promjenama koje Papa želi provesti u Crkvi. Dugom popisu svojih “prekršaja” je papa Franjo dodao i dopuštenje kubanskom kardinalu Jaimeu Ortegi da u tamošnjem crkvenom listu Palabra Nueva, objavi čitav govor kojim se kardinal Bergoglio predstavio kardinalima na konklavi pred izbor pape. Naravno, konklava i sve što je tamo rečeno je najstroža tajna i jedini koji smije reći što se događalo za vrijeme izbora je – papa.

Još jedno kršenje običaja: Papa nosi crvene cipele, ali kad je papi Franji predstavljena odora koju bi trebao nositi izjavio je kako je ‘karneval završen’ – i nastavio nositi svoje stare cipele.

“Mondena Crkva živi u sebi, od sebe i za sebe”

Kardinali koji su kandidati za poglavara Katoličke crkve imaju pet minuta predstaviti svoja temeljna stajališta. Kardinal Bergoglio nije trebao toliko – njemu je bilo dovoljno tri minute. Ali, i u tom vremenu je izrekao tako žestoku kritiku današnje Katoličke crkve da ga je kubanski kardinal zamolio za cjelovit tekst – još jedna nečuvena stvar i za konklavu i u Crkvi uopće.

“Pojednostavljeno rečeno: ima dvije slike Crkve. Jedna je Crkva objave, koja izlazi iz sebe, koja riječ Božju prima sa strahopoštovanjem i vjerno je objavljuje. I druga je mondena Crkva, koja živi u sebi, od sebe i za sebe. To mora baciti svjetlo na moguće promjene i reforme koje su potrebne za spas duša”, čulo se na konklavi od kardinala Buenos Airesa.

Bergoglio je u samo par točaka naveo svoje zamjerke i planove: Kako bi proširila vjeru, Crkva mora učiniti ono za što je i pozvana da čini. Izaći na granice, “ne samo geografski, nego i na granice ljudske egzistencije, one misterija grijeha, one boli, one nepravde, one ignorancije, one nedostatka religiozne prakse, one misli i svekolike bijede”.

Ali Crkva to ne samo da ne čini, čulo se na konklavi, nego još i gore od toga: ona je opčinjena samom sobom i takva “egocentrična Crkva polaže pravo na Isusa samo za sebe i ne dopušta mu izaći van”. To je za kardinala Bergoglia “bolesno” i svo zlo koje se dogodilo u crkvenim institucijama ima svoje korijenje upravo u toj samodostatnosti i “teološkom narcizmu”.

Papa očito ne namjerava mijenjati samo protokol, nego želi promjenu čitave Crkve

Što čuju Hrvati od Pape?

Očito, kardinali na konklavi ne samo da su prihvatili ovakvu pljusku nadutosti kojom se okružila Katolička crkva, nego su Bergoglia izabrali za papu. Zapravo je papa Franjo i nakon konklave nastavio propovijedati ono što je rekao kardinalima. Već na prvoj propovjedi je podsjetio kako Crkva nije tu za one koji misle da žive čedno, nego da se suoči s grijehom i grješnike utješi kako se Bog ne može umoriti opraštajući, ali se mi možemo umoriti moleći ga za to.

U svakom slučaju, ovaj Papa se već pokazao kao izuzetno nadaren propovjednik – makar se to baš ne može zaključiti čitajući hrvatske stranice Radio Vatikana, kojeg na žalost prenose i brojni hrvatski mediji. Jer ako se čita talijanski original ili prijevodi na engleski ili njemački, ovaj Papa ne govori “prašnjavim” i arhaičnim jezikom kakav se čuje po provincijskim (praznim) crkvama, nego jezikom koji se čuje na ulici, u redovima pred Zavodom za zapošljavanje i u obiteljima koje ne znaju, kako platiti sve račune. Ali kao što je i Papa rekao, čini se da je to problem samodostatnosti koji se tiče i crkve u Hrvatskoj.

Papa će pak danas (28.3.) na Veliki četvrtak, gotovo možemo reći – iznimno, učiniti nešto što je već učinio i njegov prethodnik, Benedikt XVI. Službu Božju će održati u zatvoru za malodobnike Casal del Marmo koji je posjetio i bivši Papa na dan Posljednje večere prije osam godina – ali više nikad. Franjo će pak i osobno, kao tradicionalni znak poniznosti i baš kao što je Isusu to učinio svojim učenicima, oprati noge dvanaestorici mladih zatvorenika. Posebno se pazilo da među njima bude i onih koji nisu vjernici Katoličke crkve.

DW.DE

http://www.dw.de/dosta-je-teolo%C5%A1kog-narcizma-crkve/a-16703682

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s