Crkva je previše čuvala pedofila: SPC mora da pošalje Pahomija u penziju

http://www.blic.rs

Marko R. Petrović | 24. 03. 2013. – 20:50h | Foto: A. Isaković | Komentara: 261

Vladika vranjski Pahomije, posle najnovijih optužbi za seksualno zlostavljanje i pedofiliju, o čemu je Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo i istragu, morao bi da bude ili raščinjen ili bar penzionisan. O tome bi, ocenjuju sagovornici „Blica“, Sabor SPC trebalo da raspravlja već u maju.

Redovno obavlja svoje dužnosti uprkos svim dokazima protiv njega

Pahomija, koji je pre šest godina, što zbog zastarelosti, što zbog navodnog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi da je seksualno zlostavljao četvoricu maloletnih učenika Bogoslovije, sada je optužio Nemanja S, takođe nekadašnji učenik Bogoslovije. Sve to desilo se, kako je rekao za „Novine vranjske“, još pre devet godina, a do sada je ćutao „zbog straha i sramote“.

Osnovno tužilaštvo u Vranju zatražilo je od Policijske uprave u tom gradu da prikupi potrebna obaveštenja o ovom slučaju. Kako je rekao načelnik Policijske uprave u Vranju Slađan Velinović, policija je već postupila po zahtevu tužilaštva i „obavila razgovore sa nekim osobama“. Velinović nije želeo da iznosi više detalja.
– Nova svedočenja, koja su gotovo identična onima odranije, samo pokazuju da čitava stvar nije razjašnjena – ocenjuje za „Blic“ verski analitičar Mirko Đorđević.
On podseća da je, nakon što je Pahomije oslobođen optužbi 2006. godine, portparol SPC vladika bački Irinej rekao da je za Crkvu sada to završena priča.
– Očevidno je, međutim, da to nije tako. SPC bi trebalo da se ugleda na Rimokatoličku crkvu. Papa svake godine raščini desetine sveštenika, pa i biskupa zbog sličnih stvari, ali se to kod nas ne dešava. Naša Crkva nije reagovala kada je trebalo, iako ima svoj sudski sistem. Ceo slučaj prepustila je državi i njenom pravosuđu, iako je prvo samo Crkva trebalo da reaguje, pa tek onda država. A država je sa svoje strane dozvolila da slučaj zastari – kaže Đorđević, dodajući da ne vidi drugo rešenje osim da se na temelju novih svedočenja cela stvar procesuira.
Problem je, međutim, kako kaže, to što su „sve strukture državne vlasti u tesnoj sprezi sa SPC“.
Sociolog Ratko Božović ocenjuje da slučaj Pahomije, zapravo, ukazuje na „defekt institucija“, i crkvenih i državnih, koje „nisu htele da se ta stvar reši“.
– Zato sada imamo ponavljanje iste situacije. Svi su hteli da prođe vreme da se uljuljka pleme. Imamo veliko umeće napredovanja u nazadovanju – kaže Božović, dodajući da je ovo paradigma naše situacije, te da smo skloni zaboravljanju.
O Pahomijevom penzionisanju priča se još od 2011. godine, ali se to pitanje ni tada, a ni godinu dana kasnije nije našlo na dnevnom redu Sabora SPC.
Uz Pahomija, viđeni za penziju bili su i episkop mileševski Filaret, kao i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, koji će i biti poslat u penziju ove godine.

Prve prijave još iz 2002. godine

Oktobra 2002. godine, tada trinaestogodišnji M.K. policiji u Vranju prijavio je kako ga je episkop Pahomije seksualno zlostavljao. Prema dokumentima iz Vrhovnog suda Srbije, on je tvrdio da ga je episkop prvi put zlostavljao na dan Sv. Ignjatija 2002. godine, nakon što ga je pozvao u svoju sobu i zatražio od njega da mu izmasira leđa. Posle masaže, episkop je od dečaka tražio da se skine, pokušao da ga zagrli i pritisne svoje telo uz njegovo.
M.K. je naveo da ga je episkop u tri navrata zlostavljao. Posle četvoromesečne policijske istrage, Pahomije je optužen za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnih dečaka. Četiri godine kasnije, presudom Opštinskog suda u Nišu, sudila Katarina Ranđelović, dve tačke optužnice su odbačene, zato što je suđenje odugovlačeno toliko da je istekao rok zastare u kom se presuda morala doneti. Preostale dve tačke optužnice, među kojima i slučaj M.K, odbačene su jer sud nije prihvatio svedočenja dečaka kao pouzdana.
Presudu Opštinskog suda potvrdio je drugostepeni sud u Nišu, čijim većem je predsedavao sudija Danilo Nikolić.
Ceo proces je iz Vranja, inače, odlukom Vrhovnog suda 2005. godine prebačen u Niš, zbog sporosti.
Presudom Vrhovnog suda Srbije iz 2010. godine, po zahtevu za zaštitu zakonitosti koje je podneo republički javni tužilac, utvrđeno je da je ceo postupak ometan i da je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/373763/Crkva-je-previse-cuvala-pedofila-SPC-mora-da-posalje-Pahomija-u-penziju

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s