Svaka druga žena žrtva nasilja

19.03.2013 – 15:33

Srbija danas

e-Novine

Photo: relativityonline.com

Položaj žena u Srbiji još je na nezadovoljavajućem nivou, a žene su posebno u teškom položaju kada je u pitanju njihov zdravstveni status i nasilje, rečeno je u Skupštini Srbije za okruglim stolom “Položaj žena u Srbiji”. Na skupu se moglo čuti da u Srbiji još postoji podela na muške i ženske poslove, ali i to da je u Srbiji svaka druga žena žrtva neke vrste nasilja

Na skupu su predočeni i podaci da godišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, od kojih 1.600 njih umre od te bolesti, da je u prošloj godini od fizičkog nasilja stradalo puno žena, a u ovoj već 16, kao i da žene nisu dovoljno zastupljene u politici, ekonomiji, sportu…

Nezadovoljstvo zdravstvenim statusom

Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović istakla je da žene u Srbiji čine 51,3 odsto populacije, da se u proseku udaju sa 27 godina, žive dve godine duže od muškaraca, da dominiraju u većini oblasti, ali da ne možemo biti zadovoljni njihovim zdravstvenim statusom.

Đukić-Dejanović je napomenula da je u poboljšanju zdravstvenog položaja žena urađeno dosta toga, ali da je stopa smrtnosti zbog, na primer raka dojke, veoma velika, što znači da se kasno dijagnostifikuju bolesti, zbog čega će ove godine posebna pažnja biti posvećena skriningu.

Nedopustivo da žene duplo više rade

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija nije specifičan slučaj kada je u pitanju participacija žena u političkom životu.

Photo: shittyliquor/deviantart.com

“U 2012. godini najveći procenat učešća žena u političkom životu nije bio u nekoj nordijskoj zemlji, već u Ruandi. U prvih 10 zemalja nema nijedne najveće zemlje”, ukazala je ministarka Mihajlović.

Ona je napomenula da u Srbiji još postoji podela na muške i ženske poslove, kao i da je nedopustivo da žene moraju duplo više da rade da bi im se priznalo da upola dobro rade kao muškarci.

Ona je istakla da se nijednog trenutka nije plašila odgovornosti da se prihvati posla u energetici, koji važi za muški posao, a ženama je poručila da prihvate politički angažman, jer može da se napravi balans političkog, privatnog i profesionalnog života.

Svaka druga žena žrtve neke vrste nasilja

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Stana Božović istakla je da gotovo nema zemlje koja se ne bori protiv nasilja nad ženama, a da je u Srbiji svaka druga žena žrtva neke vrste nasilja.

“Žena je u Srbiji u jako teškom položaju. U 2012. godini ih je jako puno stradalo, a u ovoj već 16”, rekla je Božović i dodala da Vlada Srbije, kroz resorno ministarstvo, posebnu pažnju posvećuje osnaživanju žena u ekonomskom, političkom I medicinskom smislu.

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić istakla je da je jedan od prioriteta njenog ministarstva ravnopravnost muškog i ženskog sporta, budući da je sport “muški bastion”.

“Ako je jedna žena trenutno najpopularniji sportista u Srbiji – Milica Mandić, onda polazna tačka postoji”, istakla je Marić, koja je napomenula da žene u sportu nisu dovoljno zastupljene.

http://www.e-novine.com/drustvo/80968-Svaka-druga-ena-rtva-nasilja.html

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s