21.ožujak – Međunarodni dan borbe protiv rasizma

Krajem 2008.godine zbili su se ulični sukobi desničarskih prosvjednika i policije u češkom gradu Litvinovu kao i ubojstvo dvojice Roma u Mađarskoj. To su bili događaji koji su upozoravali na stare nesnošljivosti koje bi se mogle produbiti jačanjem novčarske krize dok širi kontekst nalazimo u Reutersovoj analizi širenja rasistički motiviranih nasilja u dijelovima središnje i istočne Europe. Zbivanja su razočaravajuće djelovala na čelnike država koji su se prije ovih događaja nadali da bi napredak povezan s ulaskom u Europsku uniju nekih zemalja i gospodarski rast u zemljama koje nisu članice mogao pomoći u prevladavanju nacionalističkih i etničkih podjela.

No, ni pri današnjem obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv rasizma ne možemo reći da je svijet otišao dalje u razvitku proklamirane civilizacijske tekovine – borbe protiv rasizma.

Prije samo osam dana vodeći nadbiskup Gane izjavio je kako u Katoličkoj crkvi ima prizvuka rasizma. Prije konklava je komentirao kako bi crni afrički papa koji bi naslijedio papu Benedikta bio “prilično čudo” te je svojoj izjavi dodao kako bi kandidat iz zemalja u razvoju možda morao prevladati negativne percepcije u katoličkoj hijerahiji.

“Ako Crkva izabere osobu iz trećeg svijeta ili crnog papu morat će riješiti neke stvari sa samom sobom”, rekao je agenciji Reuters Matthias Kobena Nketsiah, nadbiskup Cape Coasta. “Ne kažem da je crkva rasistička ali ima prizvuka i percepcija koji možda izlaze na to”.

Ovih se dana širom Njemačke (u okviru međunarodnih tjedana borbe protiv rasizma (do 24.3.), organiziraju akcije protiv diskriminacije i ksenofobije. Neke od njih se obraćaju najmlađima te se time ukazuje na potrebu edukacije o zajedništvu od najmlađe dobi.

Više je nego očito kako rješenje problema rasizma u svijetu treba gledati  kroz prizmu poštivanja i primjene temeljnih moralnih i etičkih načela u svakodnevici prema svim oblicima života na Zemlji. Za poticanje prvog koraka u cilju ostvarenja vlastitog doprinosa borbi protiv rasizma citiramo Martina Luthera Kinga, Jr-a: “Odbijam prihvatiti uvjerenje da su se ljudi toliko tragično upetljali u bezzvjezdanu ponoć rasizma, da svijetli dolazak dana mira i bratstva nikada neće postati stvarnost.”


 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s