‘PEDOFILIJA JE BOLEST, A NE KAŽNJIVO DJELO’ Kardinal koji je nakon skandala odbio protjerati svećenike pedofile

Jutarnji.hr

KONTROVERZNA IZJAVA

https://i1.wp.com/www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00560/napier_560094S1.jpgAFP

Autor:  Hina

Južnoafrički kardinal Wilfrid Napier u intervjuu za BBC objavljenom u subotu izjavio je kako smatra da bi se prema pedofilima trebalo odnositi kao prema bolesnim ljudima, a ne kao prema zločincima.

“Iz iskustva mogu reći da pedofilija uistinu jest bolest, a ne kažnjivo djelo”, rekao je nadbiskup Durbana, jedan od sudionika konklava na kojima je Jorge Mario Bergoglio izabran za papu.

“To je psihička bolest, a što činite s bolesnicima? Nastojite ih izliječiti. Kad bih ja, kao normalna osoba namjerno odlučio prekršiti zakon, trebao bih biti kažnjen”, rekao je 72-godišnji nadbiskup poznat po svojim konzervativnim stajalištima.

Početkom 2000. kritizirali su ga zbog pasivnog stajališta u jednome skandalu sa svećenicima pedofilima, jer je odbio protjerati krivce iz južnoafričke katoličke crkve.

Kardinal je ispričao kako poznaje dvojicu svećenika koji su bili žrtve seksualnog nasilja u djetinjstvu i koji su kao odrasli ljudi postali pedofili. “Nemojte mi reći da su takve osobe odgovorne i krive na jednak način na koji su krivi i oni koji su se svjesno odlučili na takvo nešto. Ne mislim da bi takva osoba trebala biti kažnjena, s obzirom na to da je i sama svojedobno bila žrtva nasilja”, kazao je kardinal.

Barbara Dorries, žrtva svećenika pedofila u djetinjstvu i članica američke udruge žrtava pedofilije, za BBC je rekla: “Možda to i jest neka vrsta bolesti, no to je i zločin, a zločine treba kazniti, zločinci trebaju odgovarati za svoje prošla i sadašnja nedjela”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s